Tekort aan studentenhuisvesting komende twee jaar verdubbelt: rapport

Image source - Pexels.comDelftse studenten in het zonnetje. Foto Przemyslaw Pawelczak

De wachtlijst voor studentenhuisvesting zal de komende twee jaar meer dan verdubbelen, meldt huisvestingsmonitor Kences.

Zo’n 22.000 studenten konden het afgelopen studiejaar geen kamer vinden en dat zal in 2024-2025 oplopen tot minimaal 50.000, waarschuwde Kences.

Tot die tijd zijn er zo’n 18.000 nieuwe wooneenheden gepland. ‘Alleen als deze daadwerkelijk worden gebouwd, kan het aantal worden beperkt tot 50.000’, zegt Kences-directeur Jolan de Bie tegen Trouw.

De dramatische toename van de vraag wordt mede veroorzaakt door de pandemie van het coronavirus, aldus De Bie. Naast eerstejaars op zoek naar woonruimte, zijn tweedejaars studenten die thuis bleven toen de universiteiten vorig jaar dicht gingen op zoek naar een eigen plek.

Uit een recente studie van de studentenaantallen door het ministerie van Onderwijs blijkt ook dat de studentenpopulatie in 2024-2025 met 100.000 studenten meer zal groeien dan eerder werd aangenomen.

Buitenlandse studenten uit de EU, van wie het aantal naar verwachting zal toenemen omdat ze na de Brexit alternatieve bestemmingen voor het VK zoeken, zullen nog meer moeite hebben met het vinden van huisvesting en kunnen worden geadviseerd om elders te studeren.

Studentenorganisaties klagen dat het verbod om huizen op te delen niet helpt. De maatregel is bedoeld om misbruik door verhuurders te voorkomen, maar, stelt studentenvakbond LSVb-voorzitter Ama Boahene, ‘de behoefte aan kamers is nijpender dan ooit. En dit maakt het nog erger.’

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?