Tekort aan natuurijsexperts bedreigt toekomst schaatsen in Nederland: Schaatsgroep

Image source - Pexels.com


Er dreigt een tekort aan vrijwilligers die in de winter de natuurijsbanen in Nederland verzorgen, meldt schaatsvereniging KNSB. De vereniging startte vrijdag een wervingscampagne om meer natuurijsmeesters op te leiden.

Bij de KNSB zijn ruim 450 natuurijsverenigingen aangesloten die zich bezighouden met het onderhoud van de natuurijsbanen op bevroren meren en waterlopen in de winter. Voordat de vorst invalt, bereidt een team van getrainde natuurijsmeesters en andere vrijwilligers zich voor om deze locaties om te toveren tot prachtige ijsbanen, aldus de schaatsvereniging. “Dit moet snel in een paar dagen gebeuren omdat de perioden van aanhoudende vorst korter worden. Dat vraagt ​​om meer mensen en nieuwe technieken.”

Hoe meer ijsmeesters, hoe veiliger het schaatsen wordt, zegt Rieks Poelman van de KNSB. Schaatsen op natuurijs is een ervaring die op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO staat, aldus de federatie. “Daarom is het belangrijk dat we het behouden. Zonder ijsmeesters kunnen er geen natuurijsbanen of veilige ijsroutes zijn”, aldus Poelman.

Mensen van 18 jaar en ouder kunnen zich inschrijven voor een van de cursussen, die in december door heel Nederland worden georganiseerd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?