Supermarkten beperken aankopen zonnebloemolie nu tekort dreigt

Image source - Pexels.com


Supermarkten in Nederland beginnen de hoeveelheid zonnebloemolie die klanten kunnen kopen te beperken omdat er een tekort dreigt. Tweederde van de Nederlandse zonnebloemolie wordt geïmporteerd uit Oekraïne, zegt supermarktkoepel CBL tegen NU.nl.

“We krijgen de eerste signalen dat het moeilijk is om aan zonnebloemolie te komen”, zegt een CBL-woordvoerder tegen de krant. “Daarom hebben sommige supermarkten een quotum.” Hij kon niet zeggen hoeveel flessen klanten tegelijk konden kopen. “Dat verschilt per supermarkt.”

Volgens het CBL beginnen hier en daar lege schappen te komen, maar signalen van hamsteren heeft de organisatie nog niet ontvangen.

FNLI verwacht dat de Nederlandse voorraden zonnebloemolie binnen vier tot zes weken zijn uitgeput, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. Producenten zoeken naar alternatieven, zoals druivenpitolie, lijnolie of palmolie.

Maar alternatieven zijn niet altijd direct voorhanden, zegt Tiny van Boekel, emeritus hoogleraar levensmiddelentechnologie aan Wageningen University, tegen de omroep. “Bovendien moeten ze eerst gevonden worden, per product getest en dan moeten er nieuwe logistieke routes uitgestippeld worden om de vervangers hier te krijgen. Dat regel je niet allemaal in een week.”

Etiketten en verpakkingen zullen ook moeten worden aangepast als er vervangers worden gebruikt. Dat kan ook gevolgen hebben voor de voedingswaarde, textuur, smaak en kosten van producten.

Van Boekel verwacht dat het tekort de komende tijd een probleem zal zijn. “Zelfs als de oorlog snel eindigt, wat ik hoop, zal dit voedselprobleem niet worden opgelost. Havens zijn in puin, wegen zijn verwoest, de hele infrastructuur ligt in puin in Oekraïne.”

De oorlog in Oekraïne stuwt ook de graanprijzen, waardoor Nederlanders straks meer gaan betalen voor producten als pasta, brood en pizza.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?