Sterke daling paasvuren dit jaar in regio Achterhoek

Image source - Pexels.com


Door strengere regels zullen er dit jaar minder paasvuren zijn in de Achterhoek. Brandveiligheid, gezondheidsproblemen en milieueffecten zijn enkele van de redenen voor de sterke achteruitgang van de traditie, aldus de Gelderlander.

Paasvuren, of ‘paosbaokes’, zijn een eeuwenoude traditie in de Achterhoek in het oosten van Nederland. Ze beginnen echter te verdwijnen met aanscherping van de regelgeving.

Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland heeft volgens de Gelderlander meer beperkingen opgelegd om de brandveiligheid te waarborgen. In 2019 waren er 80 vreugdevuren in de gemeente Berkelland. Dit jaar zal dit aantal dalen tot 25 –– en slechts twee van de branden zijn groot genoeg voor evenementenvergunningen.

Afgezien van zorgen over de brandveiligheid, is een andere reden voor de afname van de vreugdevuren dat mensen ze in het verleden gebruikten om regels over het verbranden van snoeihout te omzeilen, hoewel de officiële einddatum voor het verbranden van snoeihout 14 maart is. Er zijn ook meer veiligheidsregels over de zelf vuren, waaronder nieuwe regels over de afstand tussen de vreugdevuren en nabijgelegen gebouwen en een vereiste voor extra personeel of vrijwilligers om bij de evenementen aanwezig te zijn.

Ook longziekteorganisatie Longfonds heeft gewogen op de gezondheidseffecten van de paasvuren: “Paasvuren zijn een mooie traditie, maar als je gezondheidsproblemen hebt, hou je er niet zo van.” Inmiddels heeft het RIVM berekend dat de branden 10 procent uitmaken van de jaarlijkse houtrookuitstoot in Nederland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?