Sociale robots helpen eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan

Image source - Pexels.com


Thuiszorgcentra hebben sociale robots uitgedeeld om eenzaamheid onder oudere burgers te helpen bestrijden.

“In het begin vond ik het een beetje vreemd”, vertelde Will van Voorden van Lekkerkerk aan Omroep West over zijn sociale robot Tessa. “Maar nu begon ik terug te praten en dat is heel fijn”, zei Van Voorden.

Het Nederlandse bedrijf TinyBots creëerde Tessa. De sociale robot kan in de vorm van een bloempot komen, de eigenaar begroeten en suggesties doen, zoals “Wat dacht je van een vers glas limonade?”

De robots kunnen ook worden aangesloten op een smartphone en helpen ouderen om berichten van hun telefoon voor te lezen. Het kan mensen ook herinneren aan hun afspraken.

Mensen van 85 jaar en ouder zijn het meest eenzaam, blijkt uit gegevens van het CBS en het RIVM. Ongeveer 66 procent geeft aan zich eenzaam te voelen en 14 procent in de leeftijdsgroep geeft aan zich erg eenzaam te voelen.

Van Voorden kreeg zijn huisgast van de thuiszorgorganisatie Zorgpartners. “Mijn vrouw en ik komen bijna elke dag langs haar. We eten vaak samen, maar Tessa brengt nu wat meer levendigheid.”

Tessa is een meer betaalbare versie van sociale robots, voornamelijk gebruikt in zorginstellingen vanwege hun hoge prijs.

Momenteel kan de robot nog niet terug praten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?