Social distancing verdwijnt op universiteit, groen licht voor Grand Prix

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English
Image source - Pexels.com

Foto: Depositphotos.com

Premier Mark Rutte maakt vrijdagavond bekend dat universiteiten en hogescholen komend studiejaar hun deuren kunnen openen zonder social distancing, meldden Nederlandse media vrijdag.

De maatregel wordt bekend gemaakt tijdens de persconferentie van vrijdagavond, waarin Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge uiteenzetten wat de volgende stap in de aanpak van de coronaviruspandemie zal inhouden.

Hoewel de maatregel nog niet is bevestigd, verwelkomen universiteitshoofden de geruchten en zeggen dat het goed nieuws is voor zowel het onderwijs als de studenten. Op 30 augustus gaan de hbo’s weer van start, een week later starten de universitaire opleidingen.

Het is nog onduidelijk welke maatregelen in het hoger onderwijs van kracht blijven. Volgens sommige berichten zouden ministers een limiet van 75 kunnen stellen aan het aantal studenten in collegezalen. Anderen suggereren dat eenrichtingssystemen binnenshuis zullen worden ingevoerd en dat gezichtsmaskers buiten de les verplicht zullen blijven.

De ministers zullen ook groen licht geven voor de Grand Prix van de Formule 1 in Zandvoort, die in het eerste weekend van september plaatsvindt, meldt de NOS.

Bedenkingen

Ernst Kuipers, hoofd acute zorg van het ziekenhuis, zei bezorgd te zijn dat het aantal positieve coronavirus-tests zal toenemen als te veel maatregelen te snel worden verminderd, in navolging van opmerkingen van verschillende experts eerder deze week.

‘We moeten rekening houden met groei als er meer beweging is’, zei hij donderdagavond tegen Nieuwsuur. ‘Mensen gaan weer aan het werk, komen terug van vakantie en de scholen gaan weer open. En dat betekent dat het aantal besmettingen zal stijgen.’

Er worden ongeveer 2500 gevallen per dag gemeld en hoewel de ziekenhuisopnames zich lijken te stabiliseren, liggen er nog steeds te veel mensen op de intensive care-afdelingen, aldus Kuipers. ‘Vorig jaar om deze tijd hadden we 20 mensen op een IC-afdeling, nu hebben we er 200’, vertelde hij aan het programma.

Vaccinaties

Kuipers drong er ook bij de regering op aan om meer mensen die nog niet gevaccineerd zijn aan te moedigen naar voren te komen. Zo’n 71% van de volwassenen in Nederland is nu volledig beschermd en nog eens 14% heeft één dosis gehad.

Specialisten in de medische ethiek hebben er bij de overheid op aangedrongen het initiatief te nemen in het debat over verplichte vaccinatie en moeilijke vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld de vraag of mensen kunnen weigeren zich te laten behandelen door een niet-gevaccineerde verpleegkundige.

‘Iedereen heeft het over het verplicht stellen van vaccinaties, maar daar is in Nederland geen discussie over’, zegt Gert van Dijk, specialist medische ethiek aan de Erasmus Universiteit, op Twitter. ‘Maar dat betekent dat andere, relevantere vragen het risico lopen begraven te worden.’

DutchNews.nl doet live verslag van de persconferentie, die om 19.00 uur begint, via Twitter.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?