Slag om Arnhem 77 jaar later herdacht door paratropers

Image source - Pexels.com


De luchtlandingen tijdens de Slag om Arnhem werden zaterdag 77 jaar later herdacht op de Ginkelse Heide bij Ede door parachutisten die uit grotendeels historische vliegtuigen sprongen. Door het heldere en zonnige weer waren de sprongen goed te zien.

De luchtlandingen maakten deel uit van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden in 1944. Veel parachutisten en luchtmachten bevoorraad met materieel landden met de bedoeling de Rijnbrug vanuit Arnhem te veroveren op de Duitse bezetters. De operatie was geen succes waardoor de bezetting van een groot deel van Nederland tot mei 1945 duurde.

Meestal wonen tienduizenden mensen de herdenkingsdienst bij, maar dit jaar was dat vanwege de maatregelen rondom het coronavirus niet mogelijk. Vorig jaar mocht het publiek de ceremonie helemaal niet bijwonen. Dit jaar werden er tot 15 duizend bezoekers verwelkomd in het gebied. Het publiek moest vooraf hun tickets bestellen en de ceremonie was alleen per fiets of te voet bereikbaar om verkeersdrukte te voorkomen.

De 11 Luchtmobiele Brigade, gespecialiseerd in snelle luchtinzet, organiseerde de luchtlandingen.

Burgemeester van Ede, René Verhulst, zei dat het heel belangrijk is dat de strijd 77 jaar later nog steeds wordt herdacht. “We moeten deze verhalen bewaren. Laten we ze gebruiken om onderdrukking en onrecht te bestrijden’, zei Verhulst.

De veteranen, die doorgaans te gast zijn bij het monument, voor zover hun gezondheid het toelaat, waren dit jaar niet aanwezig vanwege de pandemie. Deze moedige en inspirerende mensen zullen erg gemist worden bij de herdenking, aldus de sprekers.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?