Sinterklaasoptochten dit jaar gehouden in sommige steden met beperkingen

Image source - Pexels.com


Sinterklaasoptochten zijn tegenwoordig op verschillende plaatsen in heel Nederland te zien. Tijdens de persconferentie van vrijdag maakte premier Mark Rutte bekend dat burgemeesters zelf kunnen bepalen of ze de sinterklaasoptochten door willen laten gaan.

Sommige organisatoren hebben de optochten aangepast vanwege het stijgende aantal besmettingen met het coronavirus. In Rotterdam hebben volwassenen een Covid-toegangspas nodig in de haven van Scheveningen en het Willemsplein.

In Dordrecht is er geen traditionele optocht maar een besloten festival aan de Grotekerkstuin met een verplichte QR-code check.

Almelo en Amersfoort kozen voor een colonne in plaats van de traditionele optocht.

Andere plaatsen, waaronder Utrecht, Roermond, Heerenveen en Akkrum, hebben dit jaar de Sinterklaasoptocht afgelast vanwege de pandemie.

Voorzitter van de Sint Nicolaascommissie in Tilburg, Fernand Plamen, is volgens het Brabanste Dagblad afgetreden omdat hij het onverantwoord de optocht met oplopende besmettingen met het coronavirus houden onverantwoord vindt. Palmen werkte eerder als longarts. “Ik kan hier met mijn achtergrond niet achter staan”, zei de voormalig arts. “De pandemie is momenteel een uitzichtloze situatie.”

De sinterklaasoptochten zijn ook na 12.00 uur live te volgen op NPO3

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) organiseerde een protest in Breda bij Park Valkenberg om hun afkeuring over de grijze pieten te uiten. De organisatie zegt dat grijze piets ook racistisch zijn en geen verbetering van zwarte piet, waar mensen hun gezicht zwart verven. Demonstranten zullen borden bij zich dragen met de tekst ‘Grijze piet is ook racistisch’ en ‘Grijze piet weggooien’.

De voor zondag geplande KOZP-demonstratie in Volendam is afgelast.

Pegida protesteert zaterdagmiddag ten gunste van Zwarte Piet in Alkmaar, waar alleen grijze pieten zijn toegestaan. De organisatie was ook van plan om zondag in Amsterdam te verschijnen tijdens de Sinterklaasoptocht. De Amsterdamse komst van Sinterklaas wordt zondag gevierd met een botenparade maar zonder paardenparade.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?