Sint-Maarten gevierd in kleine groepen; Aftrapfeesten voor carnaval op sommige plaatsen

Image source - Pexels.com


Het coronavirus zette een domper op verschillende vieringen die vandaag voor Nederland op de agenda staan. De 11e van de 11e is traditioneel de aftrap voor het carnavalsseizoen. De veiligheidsregio’s in Limburg hebben alle grote feesten afgelast, maar in Noord-Brabant vinden sommige feesten nog steeds plaats met beperkingen. Sint-Maartenfeesten vinden nog steeds plaats, hoewel de veiligheidsregio’s mensen vroegen om het in kleine groepen te vieren en voorverpakte lekkernijen uit te delen.

In Den Bosch gaat de 11e van de 11e viering gewoon door. Volgens Omroep Brabant worden zo’n 25.000 mensen verwacht bij het ticketevenement. Ook in Roosendaal en Oeteldonk wordt feest gevierd. In de meeste gevallen moeten bezoekers een toegangspas voor het coronavirus tonen. Ook in openbare binnenruimtes moeten mondkapjes worden gedragen.

Carnavalsvereniging Breda heeft last minute haar 11-11 evenement en alle andere evenementen dit jaar afgelast. De vereniging laat aan Omroep Brabant weten dat haar evenementen met de huidige beperkingen nog kunnen plaatsvinden, “en ook ons ​​carnavalshart roept op tot carnaval zoals het was.” Maar de vereniging CC Giegeldonk vond het maatschappelijk onverantwoord om honderden mensen bij elkaar te brengen met de huidige coronavirussituatie.

Noordwijkerhout in Zuid-Holland heeft vandaag haar Carnavalsfeesten niet afgelast. Carnavalsvereniging De Kaninefaaten vertelde Omroep West dat de toenemende besmettingen geen reden waren om het evenement af te gelasten, zolang iedereen zich aan de geldende beperkingen houdt.

Sommige delen van Nederland vieren Sint-Maarten op 11 november, waarbij kinderen van deur tot deur gaan met lantaarns en traktaties krijgen van mensen. Het feest is vooral populair in Noord-Holland, Limburg en Groningen.

De veiligheidsregio’s in deze gebieden lieten aan NU.nl weten dat kinderen dit jaar weer van deur tot deur mogen. Maar ze roepen deelnemers op om in kleine groepen door de straten te lopen, zich niet te mengen met andere groepen, en begrip te tonen als sommige mensen hun deuren niet willen openen en deelnemen aan de viering. Ook wordt mensen achter de deur geadviseerd om alleen voorverpakte lekkernijen uit te delen en eventueel met een lampje aan te geven of kinderen mogen komen aankloppen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?