‘Shout out Holland’: dochter van Afghaanse tolk stapt net op tijd uit

Image source - Pexels.comEen Nederlands C-130 vrachtvliegtuig. Foto: Defensie.nl

De dochter van een Afghaanse tolk die nu in Nederland woont, is in de laatste uren van de evacuatie uit Kabul gekomen nadat ze ‘Holland’ had geroepen naar de perimeterwachten.

De man, die alleen Abdul heet, werkte voor het Nederlandse leger in Kabul voordat hij in 2020 met zijn vrouw vertrok nadat zijn zonen door de Taliban waren bedreigd en het land waren ontvlucht.

Zijn dochter Amina was de afgelopen maanden op de vlucht in Kabul, vier keer per twee weken tussen de huizen van vrienden en familieleden in Kabul, totdat ze te bang werden om haar onderdak te bieden, vertelde ze de Volkskrant.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken en de immigratiedienst IND kwam Amina niet in aanmerking voor evacuatie omdat ze meerderjarig was en niet voor de Nederlandse autoriteiten had gewerkt. Maar dankzij de inspanningen van mensenrechtenadvocaat Barbara Wegelin werden zij en haar kinderen aan de lijst toegevoegd.

‘Nederland had de plicht om Amina te helpen’, zei Wegelin eerder in de week tegen de krant, ‘Abdul heeft ons geholpen en dat heeft het leven van zijn dochter en haar familie in gevaar gebracht.’

Noch de IND, noch het ministerie wilden iets kwijt over de zaak en of ze contact hebben gehad met Amina. Maar na een oproep aan de regering van Abdul in de Volkskrant en de aanhoudende verzoeken van Wegelin verscheen de naam van Amina dinsdag op de lijst van evacués.

Amina moest een zeven uur durende reis maken naar het vliegveld in Kabul, waar ze op het laatste moment de rij bij de ingang moest verlaten omdat haar kinderen dood dreigden te worden verpletterd, zei haar vader.

Woensdag bereikte het gezin de veilige zone op het vliegveld en donderdagmiddag kreeg Abdul het welkome nieuws dat zijn dochter en haar kinderen op weg waren naar Nederland.

‘Ik bleef haar aanmoedigen om te laten zien dat ze er was, om ‘Holland’ te roepen,’ zei hij.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?