Russische avant-garde kunsttentoonstelling opent in januari in Hermitage Amsterdam

Image source - Pexels.com


Museum Hermitage Amsterdam organiseert volgend jaar een tentoonstelling van Russische avant-garde kunstwerken uit de laatste jaren van het tsaristische tijdperk tot de periode van de dictatuur van Stalin. Het evenement wordt geproduceerd in samenwerking met de belangrijkste Hermitage in St. Petersburg.

De tentoonstelling zal “Russische Avant-Garde – Revolutie in de Kunsten” gaan heten. Het toont kunst uit een tijd waarin pioniers als Kazimir Malevich en Wassily Kandinsky innovatie brachten, niet alleen op doeken, maar ook in theaterdecorontwerp, interieurs, gebruiksvoorwerpen en boeken.

Porselein was een favoriet materiaal van de tsaren, maar na de Russische revolutie van 1917 werd de keizerlijke porseleinfabriek in St. Petersburg in wezen overgedragen aan de avant-garde kunstenaars, aldus het museum. “De fabriek werd een broedplaats, waar oude voorraden onbeschilderde borden en schalen als drager konden dienen voor hun vernieuwende werk”, aldus de Hermitage Amsterdam.

Porselein is zo zorgvuldig bewaard dat het het verhaal van de Russische avant-garde beter dan wat dan ook kan vertellen, voegde het museum eraan toe. Beïnvloed door Malevich’s suprematisme, gebruikten de kunstenaars ontwerpen gebaseerd op geometrische figuren en een combinatie van primaire kleuren, wit en zwart. “De parallellen tussen het werk van de Russische avant-garde en de Nederlandse kunstenaars van De Stijl, opgericht door Theo van Doesburg, zijn duidelijk aanwezig.”

Uiteindelijk werd de fabriek gezuiverd van de avant-garde kunstenaars. Het tijdperk kwam ten einde toen de abstracte kunst uiteindelijk plaatsmaakte voor de beeldspraak van het socialistisch realisme.

“Russian Avant-Garde – Revolution in the Arts” gaat naar verwachting open op 29 januari 2022 en duurt tot 8 januari 2023. Er zullen ongeveer 500 kunstwerken op canvas, papier, textiel en porselein te zien zijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?