Ruim 80% van de NL inwoners wil dat 5 mei een feestdag wordt

Image source - Pexels.com


Hoewel Bevrijdingsdag op 5 mei een nationale feestdag is in Nederland, is het niet voor iedereen een vrije dag. De overgrote meerderheid van de inwoners van Nederland wil dat dit verandert, en 83 procent vindt dat 5 mei voor iedereen een betaalde vrije dag zou moeten zijn, meldt Hart van Nederland na een enquête onder 3.900 mensen.

Of je nu aan het werk bent of niet, hangt voor een groot deel af van de afspraken die in de cao zijn gemaakt. Ook mensen in cruciale beroepen – zorg, politie, openbaar vervoer – moeten werken.

“Bevrijdingsdag moet elk jaar worden gezien als een nationale feestdag met een vrije dag. Vrijheid moet gevierd worden. We voelen de oorlog in Oost-Europa nu en weten dat mensen uit Oekraïne elke dag op hun knieën bidden voor vrijheid. Laten we, respecteer daarom onze vrijheid meer’, zegt een respondent in de Hart van Nederland-enquête.

Vooral jongeren onder de 30 steunen een vrije dag voor Bevrijdingsdag op 90 procent. Van de 50-plussers wil 78 procent dat Bevrijdingsdag een nationale feestdag wordt met een vrije dag. Er was vrijwel geen verschil tussen hoe mannen en vrouwen hierover dachten.

Nederland kent twee soorten feestdagen: religieuze feestdagen en nationale feestdagen. Er zijn maar twee nationale feestdagen: Koningsdag op 27 april en Bevrijdingsdag op 5 mei. Koningsdag is voor de meeste mensen al een betaalde vrije dag.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?