Rotterdamse architect bekend van Dubai Airport overleden op 79-jarige leeftijd

Image source - Pexels.com


Architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra is op 5 april op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldt KuiperCompagnons, het Rotterdamse ontwerpbureau waaraan hij sinds 1970 verbonden is, in een overlijdensadvertentie in NRC. Het bureau heeft een In Memoriam op de website geplaatst.

In Nederland was de in India geboren Bhalotra verantwoordelijk voor projecten als de stadsuitbreiding Kattenbroek in Amersfoort, de energieneutrale wijk Stad van de Zon in Heerhugowaard en de groene nieuwbouwwijk Skoatterwâld in Heerenveen. In het buitenland ontwierp hij onder meer de nationale luchthaven in Dubai, de King Saud University in Saoedi-Arabië en een stadhuis in New Delhi.

Volgens KuiperCompagnons bracht Bhalotra “kleur, verbeelding en verleiding in onze steden en ons landschap, en bestreed zo saaiheid en onverschilligheid.” Ook zijn maatschappelijke betrokkenheid “kwam terug in zijn ontwerpen door onder meer inkomensgroepen in woonwijken echt te mixen”. Bhalotra was van 1989 tot 2010 directeur van het ontwerpbureau en fungeerde daarna als ambassadeur voor het bureau tot aan zijn dood.

Burgemeester Peter Rehwinkel van Dijk en Waard betuigden op Twitter zijn medeleven. Bhalotra stond in Heerhugowaard bekend om het ontwerp van de Stad van de Zon en er werd een brug en fietspad naar hem vernoemd. Ook burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen reageerde op Twitter op het overlijden van Bhalotra, die de wijk Skoatterwâld in zijn gemeente ontwierp.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?