Rotterdams Orkest verbreekt langdurige banden met bekende Russische dirigent Gergiev

Image source - Pexels.com


Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het bestuur van de Rotterdam Philharmonic Festivals zijn niet meer van plan om met de Russische dirigent Valery Gergiev samen te werken, omdat hij geen afstand heeft genomen van de Russische inval in Oekraïne. Met het besluit komt een einde aan een decennialange samenwerking tussen de Rotterdamse instellingen en de befaamde dirigent. Als gevolg van het besluit gaat het geplande Gergiev Festival in september niet door en houdt het helemaal op te bestaan. Rotterdam Philharmonic Festivals is de organisator van het jaarlijkse evenement.

“Gisteravond is er contact gelegd met Gergiev en in dit gesprek is de kloof onoverbrugbaar gebleken”, schreven de Rotterdamse organisaties dinsdag in een verklaring.

De organisaties maakten vrijdag al bekend dat ze “met ontzetting” kennis hebben genomen van de Russische inval in Oekraïne en verwachtten dat Gergiev daar duidelijk stelling tegen zou nemen. Als hij niet op korte termijn afstand wilde nemen van de invasie, gaven ze aan dat hij niet meer welkom zou zijn om met hen op te treden in Rotterdam. Orkesten, producers en podia in andere landen hebben ook soortgelijke moeilijke discussies gehad met de 68-jarige dirigent, die naar verluidt banden onderhoudt met Poetin, en verschillende hebben aanstaande samenwerkingen al afgezegd.

George Wiegel, directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zei dat Gergiev muzikaal altijd “tot grote tevredenheid” heeft gewerkt, maar de invasie van Oekraïne is “te intens” voor de twee organisaties om het standpunt van Gergiev te negeren. zowel de Russische invasie van de Krim in 2014 als de invasie van de regio Zuid-Ossetië in Georgië in 2008. Gergiev komt uit Noord-Ossetië, Rusland.

De relatie van Rotterdam met Gergiev gaat 35 jaar terug. Hij dirigeerde voor het eerst het Rotterdams orkest tijdens een televisieoptreden in het Concertgebouw in 1987. Het jaar daarop leidde hij vier van de orkestconcerten en werd al snel een vaste gastdirigent. In 1995 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch. Het festival dat zijn naam deelt, werd een jaar later gelanceerd. Hij bleef tot 2008 chef-dirigent. In die periode hielp hij het orkest tot bloei te komen en verschillende prijzen in de wacht te slepen. Later werd hij benoemd tot eredirigent.

“Hoewel het beëindigen van deze samenwerking muzikaal gezien een pijnlijke beslissing is, zien beide organisaties geen andere optie. Momenteel wordt gekeken naar een alternatieve invulling van de resterende programma’s”, aldus de organisatie dinsdag.

Het Philharmonisch Orkest van München heeft dinsdag ook Gergiev, de leidende dirigent, ontslagen vanwege zijn vriendschap met Poetin en vanwege zijn weigering om afstand te nemen van de Russische invasie van Oekraïne. De dirigent had voor maandagavond een ultimatum gekregen om zich uit te spreken tegen de Russische agressie in Oekraïne, maar zweeg daarover.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?