Rotterdam herdenkt slachtoffers bombardementen met laserdisplay

Image source - Pexels.com


In de stad zijn zaterdag en zondag de namen te zien van alle 805 slachtoffers die zijn omgekomen toen de Duitsers Rotterdam op 14 mei 1940 bombardeerden. Ze worden geprojecteerd op de gevel van de nieuwe woontoren OurDomain aan de Blaak.

Het Stadsarchief Rotterdam heeft de namen gevonden van alle mensen die zijn omgekomen bij het bombardement. De jongste was de 19 dagen oude Clasina Wilhelmina van Druten en de oudste was Francina Bouman, 91 jaar oud. Het archief publiceerde onlangs een lijst met bijna honderd namen van niet eerder bekende slachtoffers.

Samen met Tangram Architecture and Urban Landscape en Stichting Voorouder richtte het Stadsarchief Rotterdam de display op om de namen met lasers op het gebouw te projecteren. De woontoren staat op een plek die na het bombardement decennialang onbebouwd is gebleven. De lichtshow werd zaterdagavond geopend door locoburgemeester Vincent Karremans.

Daarnaast werden de namen zaterdag tussen 9.00 en 12.00 uur ook voorgelezen in de Laurenskerk. ‘s Middags vond de jaarlijkse 14 mei-herdenking plaats bij het monument De Verwoeste Stad op Plein 1940, waar burgemeester Ahmed Aboutaleb een krans legde en klokken luidden door de stad.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?