RIVM verwacht het hele weekend smog door paasvuren

Image source - Pexels.com


Door de paasbranden in Duitsland en de oostelijke regio’s van Nederland is er tot maandag kans op smog door fijnstof en houtrook. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de luchtkwaliteit in grote delen van het land onvoldoende of slecht is en heeft een hittealarm afgegeven.

Het instituut raadt mensen aan om het hele paasweekend geen hout te stoken in kachels of open haarden. Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide.

Deze kunnen volgens het RIVM verschillende nadelige effecten hebben, vooral voor mensen met luchtweg- en hart- en vaatziekten. Deze mensen kunnen ernstiger en eerder klachten krijgen door de vieze lucht in te ademen. Ook krijgen ze het advies om zich dit weekend niet in de open lucht in te spannen.

In Nederland worden de eerste paasvuren op zaterdag aangestoken, maar in Duitsland worden de vuren traditioneel op donderdag en vrijdag aangestoken. Door het rustige lenteweer en de oostenwind kan het fijnstof zich door heel Nederland verspreiden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?