Rijksmuseum wint rechtszaak over schenking schilderij

Image source - Pexels.com


Het Rijksmuseum heeft het recht gekregen om een ​​schilderij te houden dat in 2013 werd geschonken door een 81-jarige vrouw in een rechtszaak met de kinderen van de schenker. De eisers voerden aan dat hun moeder het schilderij aan hen had verkocht voordat ze het aan het museum schonk, en dat ze niet bij haar volle verstand was toen ze de schenking deed, aldus Het Parool.

Het schilderij in kwestie is “Compositie” van Bart van der Leck. Het werd in 1956 aan de schenker, die kunstverzamelaar was, als huwelijksgeschenk van haar ouders gegeven. Ze schonk het schilderij in 2013 aan het Rijksmuseum als eerbetoon aan haar vader, waar het sinds oktober van dat jaar hangt.

Haar zoons stapten in 2020 echter naar de rechtbank en zeiden dat hun moeder hen het schilderij in 2003 had verkocht en dat het terecht van hen was. Ze beweerden ook dat ze mentaal niet goed was op het moment van de schenking en zagen het geschenk aan het museum als een “offer” om het leven van haar zieke kleindochter te redden. De vrouw had het museum eerder gewaarschuwd dat haar zoons het niet eens waren met de schenking en er werd een akte opgemaakt, blijkt uit documenten uit de zaak.

Het Rijksmuseum voerde aan dat het vanwege het verstrijken van de tijd en zonder voorkennis dat het schilderij was verkocht, het schilderij mocht houden. De rechter oordeelde in het voordeel van het museum en oordeelde dat het museum het schilderij rechtmatig en te goeder trouw heeft verkregen. Het werk blijft in het museum hangen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?