Rijksmuseum verwerft beeld Claus Sluter

Image source - Pexels.com


Het Rijksmuseum in Amsterdam verwierf een sculptuur van Claus Sluter (ca. 1384-1482). Hij wordt gezien als de grondlegger van de Nederlandse beeldhouwkunst. Volgens het museum is dit zijn eerste werk in een Nederlandse collectie. Het beeldhouwwerk Calvarie is vanaf woensdag te zien.

Het werk toont de kruisiging van Christus met Maria en Johannes de Evangelist. Na kunsthistorisch en technisch onderzoek hebben verschillende experts vastgesteld dat het een werk is van Sluter, afkomstig uit Haarlem. Hij was de hofbeeldhouwer van de Bourgondische hertog Filips de Stoute in Dijon, in de periode 1389-1406. Voor hem maakte hij drie hoofdwerken, die tot nu toe de enige bepaalde werken van Sluter waren. Dit zijn de portaalbeelden van de kloosterkerk van Champmol in Dijon, het mausoleum van de hertog en de beroemde Mozesbron.

Toen het beeld afgelopen voorjaar werd aangekocht, wist het museum nog niet dat het door Sluter was gemaakt. “Door uitgebreid onderzoek en overleg met verschillende specialisten werd gaandeweg duidelijk dat de opvallende stijlverhouding van de Calvarieberg met de drie hoofdwerken van Sluter in Dijon en de unieke combinatie van een aantal bijzondere motieven in het beeld, alleen het werk kon zijn van deze geniale vernieuwer en zijn atelier”, legt het museum uit.

Claus Sluter staat volgens de Rijks bekend als een van de grootste vernieuwers van de middeleeuwse kunst. “Hij introduceerde een ongekend realisme in de beeldhouwkunst. Zijn aandacht voor menselijke emotie en natuurlijke details was in die tijd ongeëvenaard.”

Volgens museumdirecteur Taco Dibbits vervult de aanschaf van het werk een “diepgekoesterde wens” van het Rijks. Met hulp van het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt en particuliere donateurs kon het beeld worden aangekocht.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?