Rijksmuseum schrijft werk toe aan ‘vader van de Nederlandse beeldhouwkunst’ Claus Sluter

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English
Image source - Pexels.comFoto: Renate Neder voor het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum schrijft een in maart gekocht houten beeld toe aan Claus Sluter, die wordt beschouwd als de vader van de Nederlandse beeldhouwkunst, zo maakte het woensdag bekend.

De 57 cm grote buxushouten sculptuur genaamd de Calvery toont de kruisiging van Christus met Maria en Johannes de Evangelist. In de holte van de boom schuilen een leeuw en haar vier welpen, een zeldzaam middeleeuws symbool voor de opstanding van Christus.

Aanvankelijk zou het werk eenvoudig dateren uit de Bourgondische Nederlanden periode (1384 -1482). Onderzoek naar historische en technische aspecten van het werk leidde ertoe dat meerdere experts concludeerden dat het onomstotelijk kon worden toegeschreven aan de in Haarlem geboren Claus Sluter, aldus het museum.

Het beeld, het eerste van Sluter in een Nederlandse collectie, werd gekocht voor een onbekend bedrag van ‘zeven cijfers’ van een handelaar in München die het aankondigde als ‘uit de kring van Sluter’.

Maar stijlovereenkomsten met drie andere hoofdstukken van Sluter en de unieke combinatie van motieven wijzen allemaal op Sluter zelf, zegt conservator beeldhouwkunst van het Rijksmuseum Frits Scholten tegen NRC. ‘Het is een zeer veilige toeschrijving,’ zei hij.

Sluter (1350-1406) was de hofbeeldhouwer van Filips de Stoute in Dijon, Frankrijk, van 1389 tot 1406. Zijn voorliefde voor realisme in de beeldhouwkunst was ongekend in de middeleeuwen. Zijn weergave van menselijke emotie en naturalistische details betekent dat hij wordt beschouwd als een van de meest innovatieve beeldhouwers van zijn tijd.

Werk van de kunstenaar verschijnt zelden op de open markt. Twee kleine sculpturen uit het graf van Filips de Stoute werden in 1939 aangeboden, maar door het uitbreken van de oorlog slaagde het Rijksmuseum er niet in deze te kopen.

Het beeld is vanaf 25 augustus te zien in het museum.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?