Rijksmuseum gaat “tot het uiterste gaan” om schilderij Rembrandt te verwerven

Image source - Pexels.com


Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits zal “tot het uiterste gaan” om Rembrandts schilderij De Vaandeldrager uit 1636 voor Nederland te verwerven wanneer het werk op de markt verschijnt.

Dinsdag werd bekend dat het werk mogelijk te koop wordt aangeboden nadat de Franse regering had besloten het niet te kopen van de huidige eigenaar, de familie Rothschild. Het is nog niet duidelijk of en wanneer het werk in de verkoop gaat.

Volgens Dibbits is De Vaandeldrager, of De vaandeldrager in het Engels, Rembrandts belangrijkste werk dat nog in particulier bezit is. Dit is de laatste kans om een ​​schilderij van dit enorme belang te kopen. “Het is een uniek werk dat tot de top 10 van zijn oeuvre behoort. Het zelfportret is in feite zijn artistieke doorbraak in de aanloop naar De Nachtwacht. Het is diep geworteld in de Nederlandse cultuur en geschiedenis en symboliseert de opstandigheid van de schilder en zijn land.”

De waarde van het werk werd in 2019 geschat op 165 miljoen euro toen het tijdelijk te zien was in het Rijksmuseum voor de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez. Het Rijksmuseum heeft dat geld niet. Dibbits roept de overheid en de kunstwereld op de koppen bij elkaar te steken. “We moeten er alles aan doen om dit schilderij in Nederland te krijgen. Het is essentieel voor ons land”, zegt Dibbits.

Volgens de directeur zal het niet makkelijk worden om aan het werk te komen. Hij schat dat er zeker tien zeer serieuze kapers aan de kust zullen zijn die het werk ook willen kopen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?