Rijksmuseum claimt dat nieuwe, ultra-gedetailleerde Nachtwacht-foto de grootste ter wereld is

Image source - Pexels.com


Het Rijksmuseum in Amsterdam is erin geslaagd een nieuwe foto van Rembrandts De Nachtwacht te maken die zo scherp is dat zelfs het kleinste detail te zien is. De foto met “ultrahoge resolutie” wordt maandag gepubliceerd, zodat gebruikers van de website van het museum het gewaardeerde kunstwerk zorgvuldig kunnen bekijken.

Het brein achter het project is Rob Erdmann, senior wetenschapper bij het Rijksmuseum. Hij zei erg trots te zijn op het fotografieproject en legde uit dat het ultrahoge resolutieproces een “virtuele, altijd beschikbare microscoop” creëerde, waarmee onderzoekers en het publiek elk klein detail van De Nachtwacht op elk moment kunnen bekijken en bestuderen. , en zelfs met meerdere mensen tegelijk. “We kunnen elk pigmentdeeltje en elke penseelstreek zien. We kunnen verf zien die Rembrandt niet perfect heeft gemengd op zijn palet. We kunnen in een spleet kijken en de verflagen erin zien. Het is alsof we de Grand Canyon in trekken en zien de geologische lagen.”

De samengestelde foto bestaat eigenlijk uit 8.439 foto’s genomen op een afstand van 13 centimeter van het schilderij, dat 363 bij 437 centimeter meet. Een lasersensor bepaalde voor elke foto de exacte afstand tot het canvas. De grote digitale foto is een afbeelding van 717 gigapixel, of ongeveer 717 miljard pixels. Erdmann zei dat het een nieuw wereldrecord vestigde. “We zijn van ‘niet genoeg gegevens’ naar een ware stortvloed aan gegevens gegaan”, verklaarde hij.

Met speciale technologie waarvoor hij zelf de software schreef, worden de foto’s aan elkaar genaaid zonder zichtbare overgangen. Dat was een geautomatiseerd proces, waardoor gebruikers “een wetenschappelijke weergave van een materieel object kregen dat laat zien hoe goed Rembrandt verf kon manipuleren.” De kleuren op de foto zijn de “echte kleuren” van het schilderij.

Het hele project vergde twee jaar technische planning, gevolgd door twee maanden fotografie en zes maanden om alle foto’s samen te voegen tot één afbeelding. De wetenschapper noemde het ‘de eerste in zijn soort in de hele wereld’, met als eindproduct de grootste en meest gedetailleerde foto van een kunstwerk ooit gemaakt. Andere musea hebben al interesse getoond in soortgelijke projecten, zei Erdmann, zoals de Metropolitan in New York en de National Gallery in Londen.

Het Rijksmuseum is nog steeds bezig met Operatie Nachtwacht, een lange periode van onderzoek en restauratie. De tweede fase van het project start op 19 januari, wanneer het canvas wordt gespannen op een nieuwe aluminium brancard. Dit is nodig omdat er in de linkerbovenhoek rimpelingen zijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?