Right-to-die-campagnegroep stopt bijeenkomsten na rechtszaak over zelfmoordpoeder

 

Foto: Depositphotos.com

Een organisatie die is opgericht om campagne te voeren voor het recht om te sterven, zal geen bijeenkomsten meer organiseren bij leden thuis, naar aanleiding van een onderzoek naar een man die ervan wordt verdacht zelfmoordpoeder te hebben uitgedeeld aan honderden mensen.

De Coöperatie Laatste Wil (CLW) heeft aan haar leden geschreven dat ze binnen de wet wil werken en de bijeenkomsten stopzet zolang er strafbare feiten plaatsvinden.

Eerder deze maand werd een 28-jarige man uit Eindhoven, genaamd Alex S, gearresteerd en voor 30 dagen in voorarrest geplaatst op verdenking van het verkopen van ‘zelfmoordpoeder’ aan zeker tientallen mensen.

De man zou lid zijn van CWL, die blijkbaar heeft onderzocht welke rol hij daar speelde, indien van toepassing.

De politie begon dit jaar een onderzoek naar hem na de dood van een vrouw in Best, maar hij trok al in 2018 de aandacht van de lokale omroep Omroep Brabant. Hij zou het ‘zelfmoordpoeder’ hebben verkocht via online marktwebsite Marktplaats voor slechts €20 plus verzendkosten.

Lees ook:  Bierconsumptie Nederland terug naar pre-Covid-niveau

Dergelijke middelen zijn in Nederland niet verboden, mede omdat ministers vrezen dat daarmee de namen van producten in het publieke domein zouden komen, maar euthanasie wordt streng gecontroleerd en alleen een arts kan iemand onder strikte voorwaarden helpen een einde aan zijn leven te maken.

Woonkamer ontmoet

Jos van Wijk, voorzitter van de CWL, vertelde DutchNews.nl dat de organisatie 26.700 leden heeft en ongeveer 60 mensen die discussiegroepen zouden leiden, die in de huiskamers van de leden worden gehouden.

‘We vroegen hen wat er gebeurde tijdens de huiskamerbijeenkomsten’, zegt hij. ‘Ze vertelden ons dat er in ieder geval tijdens de bijeenkomsten geen enkele stof werd uitgedeeld, maar dat ze de indruk hadden dat sommige mensen ze achteraf misschien niet alleen voor zichzelf, maar mogelijk ook voor anderen hadden besteld.

‘Als je bestelt’ [fatal substances] voor jezelf is dit geen strafbaar feit maar op het moment dat je voor anderen bestelt en deelt met anderen, dan ben je strafbaar. We wilden niet het risico lopen dat we strafbare activiteiten promoten, dus stoppen we met de huiskamerbijeenkomsten, om te onderzoeken wat er aan de hand is.’

Plaats een reactie