Renovaties monument Dam beginnen vandaag

Image source - Pexels.com


Maandag is een grote verbouwing van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam gestart. De renovatie zal ruim zeven maanden in beslag nemen.

De verankering aan de betonnen kern van het monument moet worden verbeterd. Ook de natuursteen waarmee het monument is bekleed moet op sommige plekken worden hersteld en vervangen. Het monument is gemaakt van travertijn, een Italiaanse kalksteen die gevoelig is voor weersinvloeden en daarom goed moet worden verzorgd. Het monument ondergaat dan ook elke 25 jaar een grondige onderhoudsbeurt, voor het laatst in 1997.

Delen van het monument worden afgebroken. Een steenhouwer buiten de stad zal het grootste deel van de restauratie doen. Tijdens de werkzaamheden wordt rondom het monument een 5 meter hoge muur geplaatst. Op de muur komt een tentoonstelling over het thema vrijheid, de geschiedenis van de Dam en het monument zelf, in samenwerking met het Amsterdam Museum.

Het Nationaal Monument op de Dam dateert uit 1956 en is het resultaat van een samenwerking tussen beeldhouwer John Radecker en architect Ko Oud. Het werd opgericht ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog en staat elk jaar op 4 mei centraal tijdens de Nationale Herdenking op Dodenherdenking.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?