Rechter, gedwongen om op 70-jarige leeftijd met pensioen te gaan, verliest zaak wegens leeftijdsdiscriminatie

Een 70-jarige Amsterdamse rechter heeft zijn vordering wegens onrechtmatig ontslag verloren op grond van leeftijdsdiscriminatie.

De rechter moest afgelopen januari met pensioen toen hij 70 werd, maar besloot de kwestie voor de rechter te brengen.

Nu heeft de bestuursrechter Centrale Raad van Beroep geoordeeld dat zijn ontslag geen leeftijdsdiscriminatie was, omdat de maatregel passend is en bijdraagt ​​aan de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.

‘Door een vaste pensioenleeftijd komen er banen vrij voor andere, jongere rechters’, aldus de rechtbank. ‘Dat zorgt voor een evenwichtig en divers personeelsbestand… en draagt ​​bij aan de kwaliteit van het rechtsstelsel.’

Rechtbanken waren gesloten tijdens het hoogtepunt van de coronavirusepidemie en er werd noodwetgeving aangenomen waardoor rechters op 73-jarige leeftijd met pensioen konden gaan. Maar dit was een ’tijdelijke, speciale maatregel voor een specifieke situatie’, zei de rechtbank.

Het wees er ook op dat de pensioenleeftijd voor rechters ook ruim boven de officiële pensioenleeftijd ligt (nu 66 en vier maanden) en dat dit betekent dat rechters zowel voor de rechtbank kunnen werken als aanspraak kunnen maken op hun AOW.

Plaats een reactie