Rechter blokkeert Dolfinarium-dieren om naar China te verhuizen


De verhuizing van acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen van het Dolfinarium in Harderwijk naar een pretpark in China kan voorlopig niet doorgaan. Dat heeft de voorzieningenrechter dinsdag in een Amsterdamse rechtszaal bepaald.

In een noodprocedure die vorige week werd gehoord, hebben dierenwelzijnsorganisaties Sea Shepherd en House of Animals gevraagd om te voorkomen dat de zeezoogdieren worden verplaatst naar het themapark Hainan Ocean Paradise. De rechter heeft het verzoek dinsdag ingewilligd.

De dierenwelzijnsorganisaties willen voorkomen dat het Chinese pretpark de dolfijnen commercieel gaat inzetten voor amusement. Dat vinden ze geen verbetering van het dierenwelzijn. De dieren zijn nog slechter af als ze in China nog door hoepels moeten springen, zegt Sea Shepherd.

House of Animals-oprichter Karen Soeters was dolblij met de uitspraak. “Ik ben ontzettend blij met dit vonnis. Anderzijds had ik ook niet anders verwacht omdat het niet anders kan”, reageerde Soeters. “Het park in China verkoopt kaartjes op de rug van de dieren. Ze gaan trucjes uithalen in China, dat staat vast. Ze gaan naar plekken in China waarvan we zeggen dat het nog erger is.”

Lees ook:  Paus heiligt Nederlandse priester, professor Titus Brandsma

Op 23 november zal in Amsterdam een ​​hoorzitting in hoger beroep over de zaak plaatsvinden over het besluit van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om toestemming te verlenen aan het Dolfinarium om de dieren te verplaatsen. Zowel Sea Shepherd als House of Animals maakten bezwaar tegen het plan. De rechter vindt dat partijen de beslissing op dit beroep moeten afwachten.

“Hiertoe heeft de voorzieningenrechter overwogen dat het belang van het Dolfinarium om de zeezoogdieren naar China te kunnen brengen voordat de beslissing op het beroep wordt genomen, minder weegt dan het belang van Sea Shepherd om deze uitspraak af te wachten. , vindt de voorzieningenrechter doorslaggevend gewicht aan de onomkeerbaarheid van een eventuele overdracht naar China, waardoor het Dolfinarium de exportvergunningen niet mag gebruiken totdat op het beroep is beslist”, aldus de rechtbank in het vonnis.

De vergunning voor het verplaatsen van de zeezoogdieren loopt op 9 januari af.

Plaats een reactie