Publiek keert dit jaar terug naar de evenementen van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Image source - Pexels.com


De Nationale Herdenking van de Tweede Wereldoorlog op de Dam in Amsterdam op 4 mei is ook dit jaar weer voor iedereen toegankelijk. De afgelopen twee jaar was er naast Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima maar een handvol mensen aanwezig op de Dodenherdenking op de Dam vanwege de uitbraak van het coronavirus. Nu is iedereen weer welkom, zo maakte het Nationaal Comité voor 4 en 5 mei woensdag bekend. Ook de Bevrijdingsdagviering op 5 mei is weer open voor publiek.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam spreekt 4 mei op de Dam. Presentator en historicus Hans Goedkoop geeft op 4 mei de lezing in De Nieuwe Kerk. Op 4 mei worden in het hele land herdenkingen gehouden, met twee minuten stilte om 20.00 uur. Bij bijna 4.000 oorlogsmonumenten in Nederland kunnen bloemen worden gelegd. Ook kunnen ze hier digitaal bloemen bestellen. De digitale bloemen zijn bedacht toen herdenkingen werden afgelast vanwege de coronacrisis.

Het landelijke thema voor 4 en 5 mei dit jaar is ‘vrijheid in solidariteit’. De commissie wil benadrukken dat “onze vrijheid expliciet verbonden is met de vrijheid van anderen. De oorlog in Oekraïne laat zien hoe kwetsbaar vrijheid is en versterkt het Nationaal Comité in haar taak om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid, democratie en de rechtsstaat”, aldus een woordvoerder.

Noord-Brabant is de gastprovincie voor Bevrijdingsdag. Sog festivalwinnaar Duncan Laurence haalt om middernacht het bevrijdingsvuur in Wageningen op en brengt het naar Den Bosch. De bevrijdingsparade keert op 5 mei terug naar Wageningen.

Het ontsteken van het bevrijdingsvuur is het startschot voor 14 bevrijdingsfestivals in het land. In Oss houdt drager Militaire Willems-Orde Gijs Tuinman de lezing op 5 mei. Bevrijdingsdag wordt afgesloten met het traditionele concert aan de Amstel voor het Koninklijk Theater Carré. Onder meer Anita Meyer, Merijn van Haren en Fresku treden op. Veel onderdelen van de nationale vieringen zijn te zien op televisie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?