Prins Bernhard bekritiseerd omdat hij muzikanten vroeg om gratis te spelen bij Formule 1-race

Image source - Pexels.com


Prins Bernhard heeft de woede van de muziekindustrie gewekt door een aantal artiesten te vragen om komend weekend gratis te spelen op de Dutch Grand Prix in Zandvoort en hen kaartjes voor het evenement aan te bieden. De Nederlandse prins is mede-eigenaar van het circuit. Verschillende grote muziekorganisaties noemden het een verkeerd signaal om artiesten niet te betalen voor hun werk.

“Veel te vaak krijgen zangers en bands te horen: maar je vindt het leuk om te doen?” aldus Arrien Mollema, voorzitter van BAM! Popauteurs. “Het is een bizarre gedachte dat je niet betaald zou worden voor het werk dat je doet. Prins Bernhard verhuurt de vele huizen die hij bezit niet voor een vrijkaartje voor een concert.”

“Nu gratis optreden helpt niet in het gesprek dat we proberen te voeren over een eerlijke vergoeding voor artiesten”, zegt Berend Schans van de Nederlandse Popcoalitie. “De mensen die de tribunes bouwen bij de Grand Prix of het asfalt verzorgen, doen dat ook niet voor vrijkaarten.”

Artiesten komen vaak aan het kortste eind, zegt Frank Kimenai van popkoepel POPnl. “Het wordt gezien als een hobby. Deze vraag van de prins getuigt van grote minachting voor een sector die heel hard werkt en het afgelopen anderhalf jaar al hard is geraakt”, zei hij. “De relatie tussen de financiële kracht en omvang van de Grand Prix, het grote aantal huizen dat de prins bezit en de flexibiliteit die van kunstenaars wordt gevraagd, is volledig verloren gegaan.”

Zangeres Davina Michelle stemde ermee in om gratis het volkslied te zingen op de Formule 1 in Zandvoort. Haar manager benadrukte dat ze het een eer vindt om op dit evenement op te treden en “daarom doet ze het zonder betaling”.

Een aantal muzikanten riep Michelle op zich terug te trekken en op die manier een bericht te sturen. Kimenai noemde het “een fundamenteel verkeerd signaal” wanneer een artiest gratis optreedt, maar verzachtte de uitspraak een beetje door toe te voegen: “Als je een racefan bent, begrijp ik dat optreden op deze plek meer waard kan zijn dan wanneer je niet.”

Humberto Tan zei donderdag in zijn talkshow op RTL 4 dat hij een “uitgebreid” gesprek heeft gehad met prins Bernhard en dat de prins spijt heeft dat hij artiesten heeft gevraagd om gratis op te treden. De eerste e-mail waarin hij band Chef’Special vroeg om dat te doen, had nooit mogen worden verstuurd, aldus de prins volgens Humberto Tan. Hij zei ook dat hij zijn excuses wil aanbieden aan de band.

Chef’Special heeft niet per se een verontschuldiging nodig, zei zanger Joshua Nolet in de talkshow. Volgens hem is de prins slechts een ‘vehikel’ voor de woede van kunstenaars op politici omdat de evenementensector al zo lang stil ligt.

De Dutch Grand Prix liet vrijdag weten niet te reageren op de commotie die is ontstaan ​​door het verzoek van prins Bernhard. Eerder liet de organisatie weten te begrijpen dat het verzoek om gratis op te treden verkeerd werd begrepen. “We dachten dat er artiesten waren benaderd die racefans waren.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?