Plantaardig dieet dubbel goed voor klimaat: onderzoekers

Image source - Pexels.com


Een voornamelijk plantaardig dieet kan leiden tot dubbele klimaatwinst, stelt een groep internationale onderzoekers, onder meer van de Universiteit Leiden. Het eten van vlees veroorzaakt een relatief hoge CO2-uitstoot. De winst zit echter niet alleen in het vermijden daarvan. Landbouwgrond die niet meer nodig is voor het grazen van dieren en het verbouwen van veevoer kan deels weer in de natuurlijke staat worden teruggebracht. Planten en bomen die erop groeien, nemen vervolgens koolstof op.

Zo zouden mensen deze eeuw theoretisch bijna 100 gigaton CO2 uit de atmosfeer kunnen halen, berekenden hoofdonderzoeker Zhongxiao Sun van de China Agricultural University en zijn collega’s. Dat komt overeen met ongeveer drie keer de totale wereldwijde uitstoot. Of, zoals de onderzoekers schreven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Food, veertien keer de totale uitstoot die nu aan de landbouw wordt toegeschreven.

De veehouderij heeft veel ruimte nodig. Volgens de onderzoekers wordt nu ongeveer 35 procent van ‘s werelds bewoonbare grond en 80 procent van alle landbouwgrond daarvoor gebruikt. De beschreven voordelen voor het klimaat zouden worden bereikt als de bevolking van 54 rijke landen zou overschakelen op het ‘planetaire gezondheidsdieet’. Dit dieet bestaat voornamelijk uit fruit en groenten, gecombineerd met kleine hoeveelheden vlees en zuivel. Het is ontworpen om gezond te zijn voor mens en planeet.

“Het is een uitgelezen kans om verdere opwarming van het klimaat te beperken”, zegt Leids onderzoeker Paul Behrens. “We hoeven niet puristisch te zijn. Alleen het verminderen van de inname van dierlijk voedsel zou helpen.’

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?