Paus heiligt Nederlandse priester, professor Titus Brandsma

Image source - Pexels.com


Honderden Nederlanders stroomden zondag naar Rome om getuige te zijn van de heiligverklaring van de Nederlandse priester en verzetsfiguur Titus Brandsma door de paus. Volgens Trouw was het voor het eerst in 15 jaar dat een Nederlander heilig werd verklaard of tot heiligverklaring werd toegelaten.

Brandsma, geboren in 1881 in de buurt van Bolsward, was priester, hoogleraar filosofie aan de huidige Radboud Universiteit en uitgesproken tegenstander van het nazisme. Hij werd als “gevaarlijk persoon” naar het concentratiekamp Dachau gestuurd en stierf daar in 1942. Zondagochtend verklaarde paus Franciscus Brandsma heilig op het Sint-Pietersplein, waar Nederlanders juichten toen zijn heiligverklaring werd aangekondigd, aldus Trouw.

“Titus is een voorbeeld”, zegt een 21-jarige Bolsward, die met zijn gezin naar het evenement was gereisd, tegen Trouw. “Zeker nu de oorlog in Oekraïne gaande is. Als je ziet hoe journalisten daar ook worden behandeld. Persvrijheid is niet vanzelfsprekend. Ik vind dat je moet kunnen zeggen wat je wilt. Titus was zelf journalist en heeft zijn leven lang voor die vrijheid gevochten.”

Brandsma werd in 1985 als martelaar zalig verklaard. Maar om iemand als heilige te heiligen, vereist het Vaticaan dat er een wonder is verricht. Vorig jaar zei een Amerikaanse priester, pater Mark Driscoll, dat Brandsma betrokken was bij zijn genezing van huidkanker met uitzaaiingen. Het Vaticaan erkende het herstel van Driscoll als het vereiste wonder, aldus de NOS.

Inwoners van Bolsward lieten aan Trouw weten dat ze hopen dat dit het plaatselijke Titus Brandsma Museum interessant kan maken. “Misschien wordt Bolsward een bedevaartsoord, een plek waar gelovigen dicht bij Titus komen te staan”, zegt diaken Kees van Kordelaar, werkzaam bij de parochie Titus Brandsma. “Er is voldoende parkeergelegenheid in de stad.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?