Paleis Het Loo gepresenteerd na eerste fase renovatie

Image source - Pexels.com


Alle kamers in Paleis Het Loo in Apeldoorn zijn weer waar ze horen. Door de eeuwen heen kregen sommige kamers een andere bestemming of werden ze helemaal niet gebruikt, maar tijdens de vier jaar durende renovatie kreeg elke kamer zijn oorspronkelijke bestemming en inrichting. In het vernieuwde Loo is onder meer de origineel ingerichte stijlkamer van Prins Bernhard te zien. “Het Loo ziet er van binnen nu echt anders uit. En ook de beplanting in de tuinen is weer helemaal zoals het in de 17e eeuw zou zijn geweest”, aldus een woordvoerder van het paleis.

Willem III en zijn vrouw Mary Stuart over Het Loo in 1684. Toen ze koning en koningin van Engeland werden, gaven ze het gebouw “majestueuze allure” en lieten ze twee vleugels toevoegen. Wilhelmina was tot haar dood in 1962 de laatste koninklijke bewoner van het paleis, dat haar favoriet was. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven woonden enkele jaren in een zijvleugel. Paleis Het Loo is sinds 1984 een rijksmuseum en het Rijk is eigenaar van het gebouw. De Oranjes geven er nog af en toe een feestje.

Het paleis is nog nooit zo ingrijpend gerenoveerd. 4.300 vierkante meter asbest is verwijderd. Er werd een lift geïnstalleerd zodat mensen met mobiliteitsproblemen de bovenste verdiepingen konden bereiken. Alle houten vloeren zijn in de was gezet en ontdaan van een laag hoogglanslak, die in de 17e eeuw nog niet bestond. Op vloeren werden lopers aangebracht. In alle kroonluchters is led-verlichting aangebracht. Ambachtslieden van over de hele wereld hebben tapijten geknoopt, geborduurde gordijnen en gerestaureerde wandbekleding en vitrages.

Tijdens de renovatie werden antieke gebruiksvoorwerpen gevonden in de hoeken en gaten van het paleis. In een zeer zware houten kist vonden verbouwers een opklapbaar veldbed dat koning Willem II gebruikte. Ook werd een met schapenvacht beklede rolstoel gevonden, die de Oranjes gebruikten om minder mobiele gasten te helpen. Dergelijke stukken zijn ondergebracht in het centrale depot in Amersfoort.

Hoeveel het hele project gaat kosten, is niet duidelijk. De eerste fase omvatte de renovatie van het paleis en de asbestverwijdering. Volgens een woordvoerder zijn de verbouwingswerkzaamheden binnen budget afgerond. Maar omdat er veel meer asbest werd gevonden dan verwacht, werd het budget voor verwijdering en herstel met 5 miljoen euro overschreden.

Paleis Het Loo kan nog niet anticiperen op de kosten van de ondergrondse uitbreiding. Deze 5.000 vierkante meter grote ruimte, met een glazen dak, zal na oplevering in 2023 de hoofdentree van het paleis vormen. “Er wordt nog gewerkt aan de ondergrondse uitbreiding en we zullen tijdens het project geen verdere mededelingen doen”, zegt de aldus een woordvoerder. “Uiteraard hebben we ook te maken met hogere grondstofprijzen en vertragingen die gevolgen hebben voor de budgetten. Hierover zullen we aan het einde van het project informeren.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?