Oudste standbeeld van Nederland wordt 400 jaar

Image source - Pexels.com


Deze week is het 400 jaar geleden dat in zijn woonplaats het standbeeld van de Rotterdamse wetenschapper en humanist Desiderius Erasmus werd onthuld. Het is het oudste beeld van Nederland en staat tegenwoordig op het Grotekerkplein voor de Sint-Laurenskerk.

In 1618 kreeg de bekende beeldhouwer Hendrik de Keyser de opdracht om een ​​standbeeld van Erasmus te maken. De Keyser staat ook bekend om het beeldhouwen van het mausoleum van Willem van Oranje, het stadhuis van Delft en de Westertoren in Amsterdam.

Het massief bronzen beeld van de theoloog met een boek in zijn handen kent een bewogen geschiedenis. Het werd op 30 april 1622 onthuld op de Grote Markt in Rotterdam en na veel zwerven en bewegen belandde het op de huidige locatie, het plein voor de Laurenskerk.

De Rotterdamse Grote Markt werd op 14 mei 1940 volledig verwoest door het Duitse bombardement, maar het Erasmusbeeld overleefde op wonderbaarlijke wijze. Bij het opruimen van het puin werd hij van zijn voetstuk gehaald en begraven op de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen. Na de oorlog is het beeld op verschillende locaties geplaatst.

In 1996 raakte het beeld licht beschadigd toen het plotseling van zijn voetstuk viel. Experts vermoedden destijds dat luchtvervuiling een bedreiging vormde voor het beeld en adviseerden om het voortaan binnen te plaatsen. Na onderzoek was Rotterdam het daar niet mee eens, waarna het beeld weer een plek buiten kreeg.

Aanstaande zaterdag is er een herdenking voor het standbeeld op het Grotekerkplein in Rotterdam. Een deel van de viering zal in het teken staan ​​van hoe het precies 500 jaar geleden is dat Erasmus schreef over oorlog en vrede in zijn serie ‘Gesprekken’ (Colloquia). De humanist, die in 1536 stierf, verklaarde daarin boven alles een pacifist te zijn, maar te begrijpen dat een land zich moet verdedigen als het wordt binnengevallen door een op macht beluste vijand.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?