Oudste graf van Nederland, uit 7600 voor Christus, gevonden in Noord-Brabant

Image source - Pexels.com


Zojuist is bekend geworden dat het oudste graf van Nederland in 2017 voor het eerst is ontdekt, in het Brabantse Haps. De onderzoekers namen ruim de tijd om de site nauwkeurig te bestuderen en ontdekten dat het graf ouder is dan het oudst bekende graf tot nu toe.

Het graf is ontdekt tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan de bouw van een bedrijventerrein. In het graf werden houtskool- en botresten gevonden van een kind, dat naar verwachting ongeveer negen jaar oud zal zijn geweest. Men denkt dat het kind tussen 7566 en 7582 v.Chr. door hun stam is gecremeerd en begraven

Een graf in Rotterdam, het oudste tot nu toe, is ongeveer 9.000 jaar oud, een paar eeuwen jonger dan het graf in Haps.

Naast crematieresten zijn er in het graf hazelnoten en vuursteenfragmenten gevonden. Deze zijn opgenomen met het oog op het hiernamaals, aldus projectleider Tom Hos. “De overledene kon in het hiernamaals met de vuursteen nieuwe gereedschappen maken. De hazelnoten waren bedoeld als voedsel voor de reis daarheen.”

Volgens de archeoloog zwierven veel jagers en verzamelaars in de regio rond Haps tijdens het stenen tijdperk. Tijdens de opgravingen zijn nog meer vondsten gedaan, zoals pijlpunten en verbrande botten van herten en zwijnen.

Ho gaf toe dat ook de publicatie werd uitgesteld totdat de maatregelen tegen het coronavirus tot het verleden behoorden. “We wilden de resultaten graag delen met een live publiek.” De officiële presentatie is op 20 april. De vondsten worden binnenkort tentoongesteld in Museum Ceuclum in Cuijk.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?