Organisatoren Sinterklaasfeest Leeuwarden stoppen vanwege optreden Zwarte Piet

Image source - Pexels.com


SSIL, de stichting die verantwoordelijk is voor de organisatie van het jaarlijkse Sinterklaasfeest in Leeuwarden, is maandag opgestapt. De organisatie vreest dat protesten rond de verschijning van omstreden personage Zwarte Piet het feest onveilig maken, meldt Omrop Fryslân.

Leeuwarden koos voor Grijze Pieten met grijze gezichten, in plaats van de traditionele Zwarte Pieten in volslagen blackface make-up. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) maakte hier bezwaar tegen en vroeg de stad om Schoorsteenpieten met roetvegen op hun gezicht te gebruiken in plaats van Piet-personages in full-face make-up. Ook KOZP kondigde volgens de Friese omroep een protestactie aan tijdens het Sinterklaasfeest.

SSIL zei dat de demonstratie en eventuele tegendemonstraties de openbare veiligheid onder druk zouden zetten. De stichting trok zich daarom terug uit de organisatie van het feest. “Om het aankomstfeest van Leeuwarden door te laten gaan, trekt de hele organisatie van SSIL zich terug en dragen we met pijn in het hart de hele stichting over aan andere organisatoren en vrijwilligers”, aldus de stichting.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?