Ongeveer een derde van de Nederlanders is van plan zich niet aan het maximum aantal huishoudgasten te houden

Image source - Pexels.com


Ongeveer een op de drie Nederlanders nodigde met kerst meer dan vier gasten thuis uit, zo blijkt uit een onderzoek van Hart van Nederland. “We vieren al decennia kerst samen met het hele gezin. Niemand gaat me vertellen hoe ik kerst moet vieren”, zegt een respondent.

Ongeveer 44 procent zei dat ze zich aan het maximale aantal van vier gasten zouden houden. “Ik werk in een ziekenhuis, dus ik kan niet meer mensen uitnodigen dan is geadviseerd”, zei een andere persoon.

Ongeveer 13 procent van de respondenten zei dat ze helemaal geen gasten zouden uitnodigen.

De politie zei vrijdag dat het voor hen moeilijk zou zijn om het maximale aantal gasten te handhaven. “In de praktijk zullen we vooral ingrijpen op feesten en locaties waar grote groepen samenkomen. Als de politie dingen ziet gebeuren waar de kans op besmetting groot is, zullen collega’s optreden. Niet met het doel om boetes te krijgen, maar om een ​​einde te maken aan dat soort activiteiten’, zegt politiechef Willem Woelders.

De GGD verwacht dat het aantal besmettingen met het coronavirus zal stijgen als mensen samenkomen met hun vrienden en familie voor Kerstmis. “Ik ben een realist, dus ik verwacht dat mensen het samen vieren. Het is tenslotte kerst”, zegt GGD-arts Ashis Brahma tegen AT5. “Ik verwacht dat het aantal besmettingen zal stijgen, maar niet zoveel als vorig jaar.”

“Het virus is aan het veranderen, zoals we bij Omicron hebben gezien. Dat heeft te maken met het feit dat nog niet de hele wereld is ingeënt. Ook al hebben we hier boostershots, dat is in andere landen niet het geval. Daarom hebben we om te wennen aan het leven met het virus en na te denken over hoe ermee om te gaan op de lange termijn’, zei Brahma.

Ongeveer een op de vijf respondenten zegt discussies met hun gezinsleden over het coronavirusbeleid te verwachten. Toch zei de meerderheid dat de focus dit jaar op het samenzijn zou liggen. “We spelen veel games tijdens de kerst, dus dat is het enige waar we ruzie over zullen hebben”, zegt een respondent.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?