Onderzoek gelanceerd om rol vrouwen in Nederlandse museumcollecties te onthullen

Image source - Pexels.com


Er is weinig bekend over de vele bijdragen van vrouwelijke curatoren en kunsthistorici, verzamelaars en kunstbemiddelaars aan de kunstwereld en museumcollecties. Daar moet verandering in komen, vinden het RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en de Universiteit van Amsterdam. Zij gaan samen met het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam onderzoek doen. Ze hopen dat het uiteindelijk zal leiden tot een lexicon van vrouwen en hun prestaties.

Van enkele vrouwen uit het verleden is bekend dat ze een belangrijke stempel hebben gedrukt op collecties, zoals Helene Kroller-Muller en Sientje Mesdag-van Houten. In een speciaal project – De andere helft. Het aandeel vrouwen in de Nederlandse kunstwereld – wetenschappers gaan de rol van vrouwen in de kunstwereld en specifiek in museumcollecties in Nederland in de periode 1780-1980 onderzoeken. Zo’n twintig musea in heel Nederland gaan later in het onderzoek mee in het onderzoek om nieuwe namen en verhalen van vrouwen die een bijdrage hebben geleverd aan het licht te brengen.

Kunsthistorica Rachel Esner van de Universiteit van Amsterdam legde uit waarom deze bijdragen zo goed als vergeten waren. Tot het midden van de vorige eeuw werden financiële transacties van vrouwen vaak geregistreerd onder de naam van hun echtgenoot. “Bovendien werkten getrouwde vrouwen in die tijd alleen als ze het zich niet konden veroorloven dat niet te doen. Als ze in een museum werkten, boden ze zich vrijwillig aan, ook al deden ze eigenlijk het werk van een curator – catalogi schrijven, collecties verzamelen.”

Esner vindt het tijd om ‘de Nederlandse museumgeschiedenis te herschrijven’.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?