NL-ers drinken minder traditioneel bier, meer alcoholvrij

Image source - Pexels.com


Afgelopen zomer was de bierconsumptie in Nederland 8 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar, hoewel de consumptie van alcoholvrij bier met 3 procent toenam, meldt NU.nl op basis van cijfers van Nederlandse Brouwers.

Alcoholvrij bier is nu goed voor 7 procent van alle hectoliter bier die in Nederland wordt gedronken, tegen iets meer dan 1,5 procent tien jaar geleden. In dezelfde periode daalde het aandeel pils van zo’n 90 procent naar iets meer dan 75 procent. Het aandeel speciaalbier zoals IPA of ales verdubbelde het afgelopen decennium, van 6 naar 12 procent.

Volgens de Nederlandse Brouwers heeft de toenemende populariteit van zowel alcoholvrij als speciaalbier alles te maken met een groter aanbod en een toenemende maatschappelijke acceptatie. “Er is veel keuze en er wordt ook steeds vaker gedronken bij bijvoorbeeld het avondeten”, zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

Uit onderzoek van de Nederlandse brouwers bleek dat het percentage Nederlanders dat wel eens bier drinkt de afgelopen vijf jaar is gedaald van 48 procent naar 45 procent. Mannen drinken minder bier, bij vrouwen bleef het percentage stabiel. De bierconsumptie daalde onder oudere leeftijdsgroepen, maar nam toe onder jongeren tussen 18 en 30 jaar. “Bier is hipper geworden, vooral dankzij de alcoholvrije varianten en speciaalbieren”, aldus de woordvoerder.

In de periode van augustus 2020 tot juli 2021 is er in totaal 10,6 miljoen hectoliter bier verkocht in Nederland. Lager was goed voor 8,2 miljoen hectoliter, speciaalbier voor 1,3 miljoen en alcoholvrij bier voor bijna 740 duizend hectoliter.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?