Nieuwe aanpak van pesten op school: Wiersma

Image source - Pexels.com


Minister van Onderwijs Dennis Wiersma wil met een nieuwe aanpak pesten op school moeilijker maken, zegt hij in een interview met De Telegraaf. Scholen moeten voortaan ernstige incidenten zoals geweld of wapenbezit melden bij de Inspectie van het Onderwijs, die dan diepgaander onderzoek kan doen naar de sociale veiligheid op scholen. Ook komt er een onafhankelijk meldpunt waar ouders en leerlingen misstanden kunnen melden.

Volgens Wiersma zijn de extra maatregelen nodig omdat de landelijke cijfers over pesten niet verbeteren, ondanks dat veel scholen meer aandacht besteden aan pesten. “Leraren melden dat ‘de straat’ – mede door het coronavirus – steeds vaker de school betreedt. Ruzies die buiten school zijn ontstaan, gaan door in de klaslokalen.”

Wiersma wees De Telegraaf er ook op dat seksueel grensoverschrijdend gedrag jegens meisjes is toegenomen en dat leraren in uitzonderlijke gevallen meedoen aan pesten. “Het geeft me het gevoel dat ik niet kan garanderen dat onze scholen een veilige plek bieden aan studenten”, zei hij.

Hij zegt niet te weten of de maatregelen een wondermiddel zijn tegen pesten op school. “De oplossing, daar heb ik geen rode knop voor”, zei hij. “Maar ik vind wel dat ik iets moet doen. In de kern zijn het de school, de pesters en de ouders van pesters die verantwoordelijk zijn. ”

De minister vindt dat de overheid moet ingrijpen als scholen geen pestprotocol hebben of misstanden niet registreren. “Pesten gaat door het merg en heeft vaak gevolgen voor de rest van je leven”, zei hij.

Scholen die zich niet aan de nieuwe regels houden, krijgen te maken met consequenties. “Ze staan ​​misschien binnenkort bekend als een ‘zwakke school'”, zei Wiersma. “Als scholen consequent laten zien dat er geen verbetering is, kan hun financiering als laatste redmiddel worden stopgezet.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?