Nederlandse steden willen fastfoodrestaurants verbieden in strijd tegen obesitas

Image source - Pexels.com


De vier grote Nederlandse steden en Ede pleiten voor juridische mogelijkheden om leveranciers van fastfood en andere ongezonde voedingsmiddelen te verbieden in hun strijd tegen obesitas. Ze vinden dat ze momenteel te weinig slagkracht hebben om op te treden tegen de ongezonde opties die hun burgers teisteren, meldt RTL Nieuws.

Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Ede stuurden daarom een ​​brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, met het verzoek om meer middelen om de toename van fastfoodrestaurants een halt toe te roepen. Zij willen een wijziging van de Omgevingswet, om deze te verbreden, zodat de voedselomgeving onderdeel wordt van de definitie van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en dus kan worden gereguleerd.

Op dit moment hebben gemeenten weinig mogelijkheden om het aantal ongezonde voeding in hun stad terug te dringen, legt Anniek de Ruijter, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, uit aan RTL Nieuws. “Omdat wij voedsel als een individuele keuze zien, is het voor gemeenten en overheden niet mogelijk om via de Omgevingswet in te grijpen. Als je door een openbare ruimte loopt en je wordt geconfronteerd met stank of overlast van afval, dan is dat jou overkomen. heb er niet voor gekozen. Het is dan aan de overheid om daar iets aan te doen. Ongezonde voedingskeuzes maken doe je niet, daar kies je voor, is de redenering.”

“Het is een politiek ingewikkelde discussie”, zegt De Ruijter. “Het gaat om de vraag hoe ver individuele vrijheid gaat in relatie tot de publieke taak. Je kunt de vraag ook omdraaien: in hoeverre is overgewicht nog een individuele verantwoordelijkheid? Uit onderzoek blijkt dat het voedselaanbod in jouw omgeving van invloed is op je voedselkeuze. “

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat aan RTL Nieuws weten dat het samen met de gemeenten gaat kijken wat er mogelijk is om de voedselomgeving gezonder te maken. Onderdeel daarvan zal zijn te onderzoeken of er meer bevoegdheden nodig zijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?