Nederlandse onderwijsinstellingen schorten samenwerking met Rusland en Wit-Rusland op

Image source - Pexels.com


Universiteiten en andere onderwijsinstellingen in Nederland hebben de samenwerking met onderwijsinstellingen in Rusland en Wit-Rusland tot nader order opgeschort, zo maken de Universiteiten van Nederland vrijdag bekend. Russische en Wit-Russische medewerkers, studenten en docenten die momenteel in Nederland verblijven, mogen blijven en worden zoveel mogelijk ondersteund.

Het besluit houdt in dat alle activiteiten die deel uitmaken van samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse en Russische of Wit-Russische onderwijsinstellingen worden stopgezet. “Er kunnen geen verdere financiële transacties worden gedaan en er kan geen verdere uitwisseling van gegevens en kennis plaatsvinden”, aldus de aankondiging.

De schorsing is een reactie op een “dringend beroep” van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap na de Russische inval in Oekraïne, aldus de aankondiging. Het is van toepassing op universiteiten, universitair medische centra, hogescholen, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Nederlandse Koninklijke Raad.

De universiteitsgroep schat dat er momenteel 917 Oekraïners, 1.653 Russen en ‘sommige’ Wit-Russen studenten zijn aan Nederlandse universiteiten en hogescholen. De Russen en Wit-Russen zullen “in de best mogelijke mate” worden ondersteund door hun instellingen en alle instellingen staan ​​in contact met Oekraïense onderdanen.

Daarnaast kregen Nederlandse studenten, docenten en onderzoekers die zich in Rusland of Wit-Rusland bevinden, “dringend het advies” om indien mogelijk terug te keren naar Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag het reisadvies voor Wit-Rusland bijgewerkt en burgers geadviseerd het land zo snel mogelijk te verlaten en er niet heen te reizen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?