Nederland viert vandaag zijn Bevrijding

Image source - Pexels.com


Nederland viert vandaag voor het eerst in twee jaar Bevrijdingsdag zonder coronabeperkingen. In plaats van een online programma komen er op 14 plekken in het land Bevrijdingsfestivals. Het concert van 5 mei, het traditionele einde van Bevrijdingsdag, zal weer buiten aan de Amstel in Amsterdam plaatsvinden met publiek en in aanwezigheid van het Koninklijk Huis.

Minister-president Mark Rutte zal op 5 mei de lezing in Oss bijwonen. Luitenant-kolonel Gijs Tuinman, Ridder in de Militaire Willems-Orde, geeft het adres. Na de toespraak zal Rutte in ‘s-Hertogenbosch het Bevrijdingsvuur aansteken, waarmee de Bevrijdingsfestivals van start gaan.

Dit jaar zullen verschillende steden niet alleen het einde van de Tweede Wereldoorlog vieren, maar ook de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne herdenken. Maksym Kononenko, de ambassadeur van Oekraïne in Nederland, houdt een toespraak tijdens het Bevrijdingsfestival in Den Haag en de Oekraïense band Go-A treedt op op het Bevrijdingsfestival Groningen.

Daarnaast doen Oekraïense vluchtelingen in onder meer Lelystad en Rotterdam mee aan de Dutch Freedom Meal. Dit is een nieuw onderdeel van Bevrijdingsdag, waarin mensen samen met soep de vrijheid kunnen vieren. Soep zal op meer dan 400 plaatsen in het land verkrijgbaar zijn. In Het Gooi worden bijvoorbeeld blikken soep uitgedeeld vanuit historische legervoertuigen en rijdt er een ouderwetse soepkar rond in Noord-Brabant.

Vorig jaar waren ruim 200 voorstellingen online te bekijken via een digitaal programma in plaats van op podia in de 14 steden. Het concert van 5 mei vond plaats in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en werd live uitgezonden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?