Nederland vereist nu corona-toegangskaarten voor horeca en evenementen

Image source - Pexels.com


Iedereen van 13 jaar en ouder moet een toegangspas voor het coronavirus bij zich hebben om bars, cafés, restaurants, evenementen en locaties voor kunst en cultuur te betreden. De nieuwe regel wordt zaterdag in Nederland van kracht, samen met de afschaffing van de meeste vereisten voor sociale afstand en gezichtsmaskers.

Dit betekent dat bezoekers uiterlijk 24 uur voor hun bezoek negatief moeten kunnen aantonen op het SARS-CoV-2-coronavirus, of dat ze ofwel hersteld zijn van de infectie ofwel volledig zijn ingeënt tegen Covid-19.

Zij kunnen dit aantonen met behulp van de CoronaCheck app. Bezoekers vanaf 14 jaar dienen tevens een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Medewerkers moeten de QR-code van bezoekers scannen en de gegevens vergelijken met het ID. De corona-toegangspas is van toepassing op locaties waar het volgens de overheid drukker zal worden door het afschaffen van de 1,5 meter social distancing-maatregel.

Dit is vereist in horeca, casino’s, bioscopen, theaters en concertzalen, congressen en evenementen. Bovendien heeft het publiek een QR-code nodig om deel te nemen aan professionele sportcompetities.

Het is voor het eerst in ruim 1,5 jaar dat voetbalstadions vol mogen. De wedstrijd van 16.30 uur tussen Willem II en PSV in Tilburg wordt de eerste onder de nieuwe regels. Ajax en Feyenoord spelen ook ‘s avonds thuis, tegen respectievelijk FC Groningen en NEC.

Uitzonderingen op de coronaviruspasregel zijn onder meer caféterrassen, campings en musea waar mensen constant van het ene gebied naar het andere verhuizen. Ook hoeven bezoekers van kerkdiensten niet langer 1,5 meter afstand van elkaar te houden en hebben ze de QR-codes niet nodig om de religieuze plekken te betreden. De overheid adviseert mensen vooralsnog om de richtlijnen voor social distancing in acht te nemen. De organisatie die de Nederlandse moskeeën vertegenwoordigt, zegt dat zaterdag te blijven doen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwacht dat veel mensen die nog geen QR-code hebben, deze gaan aanmaken in de CoronaCheck-app. De app wordt al enkele maanden door veel mensen gebruikt en er zijn momenteel geen grote technische problemen voor mensen om de codes op te halen, aldus het ministerie. Degenen die buiten Nederland zijn gevaccineerd, moeten vaak een meer tijdrovend proces doorlopen om hun QR-codes te krijgen, als ze er al voor in aanmerking komen.

Men verwacht drukte op de coronavirus-testlocaties, maar volgens het ministerie kunnen testlocaties de komende weekenden meer dan 400.000 mensen per dag onderzoeken.

Mensen zonder smartphone kunnen hun coronaviruspas uitprinten via de website www.coronacheck.nl/print.

Tegenstanders van het toegangspassysteem van het coronavirus gaan zaterdag in Den Haag protesteren. Ze marcheren van Malieveld naar Plein 1813 en terug. Het protest begint rond het middaguur en zal naar verwachting tot ongeveer 14.00 uur duren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?