Nederland verbiedt vuurwerk tijdens nieuwjaar vanwege Covid

Image source - Pexels.com


De verkoop en het afsteken van vuurwerk wordt met Oud en Nieuw in heel Nederland verboden. Dat heeft het demissionaire kabinet vrijdag besloten tijdens de wekelijkse ministerraad, melden RTL Nieuws en NOS.

Donderdag leek het erop dat het kabinet vuurwerk deze jaarwisseling niet zou verbieden omdat gemeenten zelf maatregelen kunnen nemen. Maar de druk op ziekenhuizen is momenteel te hoog vanwege het coronavirus. Honderden vuurwerkslachtoffers kunnen daar niet bij opgeteld worden, meent het kabinet.

Vorig jaar gold er vanwege de coronapandemie ook een landelijk vuurwerkverbod, waardoor er veel minder gewonden vielen. Ziekenhuizen behandelden 108 mensen met vuurwerkgerelateerd letsel en huisartsen behandelden 275. In andere jaren lag het gemiddeld aantal gewonden volgens de NOS boven de duizend.

Donderdag hebben de Vereniging van Nederlandse gemeenten VNG en de burgemeesters in de Veiligheidsraad een beroep gedaan op het kabinet om dit jaar weer vuurwerk te verbieden. Ook zij benadrukten dat het zorgstelsel onder te veel druk stond. Ze wezen er ook op dat sociale afstand nodig was om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, en zeiden dat de vuurwerktraditie dat niet aanmoedigt. Hun oproep werd ondersteund door traumachirurgen, verpleegkundigen en huisartsen.

Voor aanvang van de ministerraad op vrijdag zeiden demissionair ministers Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de signalen van de burgemeesters zeer serieus te nemen. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge voegde toe dat de gezondheidszorg aan haar grenzen liep.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?