Nederland verbiedt levend koken van kreeften, krabben

Image source - Pexels.com


Minister Carola Schouten van Landbouw wil het levend koken van kreeften en krabben verbieden. Het moet in Nederlandse restaurants de gewoonte worden dat deze dieren eerst worden gedood voordat ze worden gekookt, beloofde ze tijdens het Kamerdebat over de landbouwbegroting, meldt de NOS.

Naar aanleiding van een PvdD-oproep voor een verbod zei Schouten dat er in Europees verband naar wordt gekeken en dat ze het een prima zaak vindt. Ook gaat ze kijken wat er in Nederland gedaan kan worden om ervoor te zorgen dat de dieren niet levend gaar worden. Zolang er geen verbod is, wil Schouten dat koks en restaurants zelf stappen ondernemen. Veel restaurants koken krabben en kreeften niet meer levend, zei ze. En ook in de opleiding tot chef-kok wordt gekeken naar alternatieve kookmethodes.

“Ik wil kijken hoe ik dat ook geschikter kan maken, zodat we geen dieren meer levend koken als er ook manieren zijn om ze sneller en met minder pijn te doden”, zei ze.

Dit volgt op een recente studie in opdracht van de Britse regering die sterk wetenschappelijk bewijs vond dat krabben, kreeften en octopussen kunnen lijden en pijn kunnen ervaren. Groot-Brittannië heeft ze daarom toegevoegd aan de dierenbeschermingswetgeving. Dierenwelzijnsorganisaties willen dat Nederland hetzelfde doet.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?