Nederland rouwt om overlijden zanger en componist Henny Vrienten op 73

Image source - Pexels.com


Zanger en componist Henny Vrienten is op 73-jarige leeftijd overleden, meldt zijn familie maandag via concertorganisator MOJO. Het nieuws trof de Nederlandse entertainmentindustrie hard, waarbij verschillende omroepen hun programmering aanpasten om de Doe Maar-frontman te eren.

Vrienten was al enige tijd ziek. Zijn begrafenis zal in besloten kring plaatsvinden. Zijn familie vroeg om rust en privacy gedurende deze tijd en zal geen verdere mededelingen doen.

Henny Vrienten was een veelzijdig componist, gitarist en pianist. Maar hij werd vooral bekend als frontman van Doe Maar. De legendarische band, opgericht in 1978, ontketende een ware rage in Nederland met hun typische sound – een mix van ska, punk en reggae. Liedjes zoals Doris Day, Is dit alles, De bom, 1 Nacht alleenen vader waren grote hits. De band veroorzaakte hysterie onder hun voornamelijk tienerfans toen ze in 1984 aankondigden uit elkaar te gaan. Hun comeback-tour in 2000 was erg populair.

Vorig jaar september maakte Doe Maar bekend dat de afscheidstournee zou worden afgelast vanwege de slechte gezondheid van Vrienten. De tour was eerder al meerdere keren uitgesteld vanwege de pandemie van het coronavirus. De laatste keer dat de band in het hele land optrad, was in 2018, toen ze hun 40-jarig jubileum vierden met de clubtour Er verandert NIX.

Vrienten bracht ook verschillende solo-albums uit, waaronder: Paul Santos, Geen ballade, Aardige jongens, Vreemde Kostgangersen Nachtwerk, de laatste twee met George Kooymans en Boudewijn de Groot. Zijn laatste album, Tussen de regelswerd uitgebracht in 2019. Ook schreef hij muziek voor verschillende films en televisieprogramma’s, waaronder Left Bagage, Abeltje, De ontdekking van de hemel, Het Klokhuisen Sesamstraat.

“Henny Vrienten gaf Doe Maar vleugels”, zei muziekkenner Leo Blokhuis in reactie op het overlijden van de muzikant. Volgens Blokhuis wordt het hele oeuvre van Vriente gekenmerkt door ‘groot muzikaal inzicht’ en bleef de componist ‘buitengewoon toonaangevend’.

Medewerkers van MOJO zijn “allemaal kapot” van het nieuws van het overlijden van Vriente, meldt de concertorganisator in een verklaring. “Met veel warmte en plezier denken we terug aan de talloze mooie momenten die we in de loop der jaren met Henny hebben mogen beleven”, aldus MOJO. “We wensen zijn familie, vrienden, medemuzikanten en fans heel veel sterkte met dit grote verlies.”

NPO, Radio 10 en Veronica pasten hun programmering aan vanwege het overlijden van Vrienten. Radio 10 speelde elk uur een Doe Maar-nummer en deed maandagavond een Doe Maar Top 5. Op maandagmiddag speelde Radio Veronica de muziek van Vrienten in De Bonanza.

De NPO besteedde op televisie en radio aandacht aan de zanger en componist. Het zond het VPRO-programma uit Op het podium waarin Vrietnen vorig jaar een gastrol was, evenals een aflevering van 2019 van Uw van de Wolf waarin de zanger en zijn zoon verschenen. De radiostations besteedden “ieder op hun eigen manier” aandacht aan het overlijden van de zangeres, aldus een woordvoerster.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?