Nederland door naar Eurovisie finale; S10 presteert zaterdag in eerste helft

Image source - Pexels.com


Nederland is zaterdag door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Zangeres S10 verzekerde zich dinsdag van een plek met haar nummer De Diepte tijdens de eerste halve finale in Turijn. Zoals verwacht is ook Oekraïne door. Volgens de gokwinkels heeft het door oorlog verscheurde land dit jaar de meeste kans om te winnen. Volgens Stichting Kijkonderzoek keken 2,2 miljoen kijkers in Nederland naar de eerste halve finale.

Zeventien landen streden dinsdag om tien plaatsen in de finale. Zwitserland, Armenië, IJsland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland en Moldavië zijn ook geslaagd. Nederland was de laatste finalist die bekend werd gemaakt.

S10 treedt zaterdag op in de eerste helft van de finale in Turijn. Ook Zwitserland, Armenië, Portugal, Noorwegen en Oekraïne betreden het podium in het eerste deel van de finale. IJsland, Litouwen, Griekenland en Moldavië treden op in de tweede helft.

Donderdag vindt de tweede halve finale plaats. Achttien landen, waaronder Finland, Australië, Ierland, België en Zweden, strijden om tien plaatsen in de finale. Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Groot-Brittannië, de “Big Five”-landen, hebben zich al verzekerd van een plaats in de finale.

De Big Five landen hebben al geloot. Spanje, Frankrijk en Duitsland treden op in de eerste helft. Gastland Italië wordt op zijn beurt negende. Groot-Brittannië betreedt het podium tijdens de tweede helft. De exacte volgorde van de finale bepalen de producenten later.

Nederland staat dankzij S10 voor het zesde jaar op rij in de finale. Daarmee behoort Nederland tot de best scorende landen van de afgelopen jaren. Alleen Zweden en Oekraïne hebben nog langere runs bereikt. Oekraïne plaatste zich dinsdagavond zelfs voor de zeventiende keer op rij voor de finale. Het land, dat sinds 2003 meedoet, heeft geen enkele finale gemist.

Sinds Anouk Nederland in 2013 uit een diepe songfestivalvallei hielp, haalde alleen Trijntje Oosterhuis in 2015 de finale niet. Daarvoor had Nederland een recordreeks van acht gemiste finales op rij. Sindsdien doet Nederland weer serieus mee, met de tweede plaats van The Common Linnets in 2014 en de overwinning van Duncan Laurence in 2019 als hoogtepunten.

Met De Diepte is voor het eerst in 24 jaar de Nederlandse taal weer te horen op de finale van het Eurovisie Songfestival. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1998 toen Edsilia Rombley de vierde plaats behaalde met Hemel en Aarde in Birmingham, VK. Sinds 1999 zijn landen vrij om te bepalen welke taal ze willen zingen op het songfestivalpodium.

Na de wijziging van de regels koos Nederland nog maar één keer voor een Nederlandse inzending. In 2010 viel Sieneke uit in de halve finale met het nummer Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie).

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?