Nationale toost op Koningsdag, ook al is de lockdown voorbij

Image source - Pexels.com


De Oranjebond, een vereniging van verenigingen voor koninklijke festiviteiten in Nederland, organiseert dit jaar weer een landelijke toost op Koningsdag, ook al doet de Koning zelf niet mee. De Oranjebond is gericht op het in stand houden van ‘een nieuwe traditie’.

De nationale toast werd voor het eerst georganiseerd in 2020 als een manier om samen te komen tijdens de pandemie. Koningsdag veranderde destijds in thuisblijfdag, omdat evenementen niet normaal konden doorgaan. Dit betekende dat ook de nationale viering werd afgelast. Koning Willem-Alexander hief het glas van Paleis Huis ten Bosch en bedankte iedereen die het land draaiende hield tijdens de coronacrisis. Vorig jaar werd Koningsdag ook afgesloten met een landelijke toost.

De Oranjebond kreeg te horen dat 2021 het laatste jaar zou zijn dat de koning een toost uitbrengt. Ondanks zijn afwezigheid willen de verenigingen ook dit jaar om 16.00 uur proosten. “Laten we dat moment gebruiken om te proosten op de gezondheid van onze Koning en elkaar en zo deze feestelijke dag in te kaderen”, zegt Goudse burgemeester en Oranjebond-voorzitter Pieter Verhoeve. Nederland heeft volgens hem “een gevoel van saamhorigheid” tijdens Koningsdag.

De Oranjebond kreeg ook vragen of de Oekraïense vlag woensdag ook gehesen mag worden uit solidariteit met Oekraïners. “In een vrij land mag dat natuurlijk wel”, zegt Verhoeve. “Koningsdag is een nationale feestdag. We kunnen ons echter goed voorstellen dat mensen hun band met Oekraïners vorm willen geven, bijvoorbeeld door zonnebloemen voor thuis aan te schaffen.”

Ook roept de Oranjebond mensen op om foto’s van Koningsdag en Nacht in te sturen of te delen via sociale media onder de hashtag #kleingeluk, wat zich vertaalt naar ‘klein geluk’. Een jury onder voorzitterschap van royaltyfotograaf Patrick van Katwijk kiest uit de foto’s een winnaar.

De nationale viering van dit jaar staat in het teken van vrijheid en solidariteit en vindt plaats in Maastricht, waar koning Willem-Alexander en zijn gezin in 2020 heen zouden gaan. Vorig jaar was de familie in Eindhoven, zonder publiek.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?