Museum gewijd aan Piet Mondriaan verwerft negen van zijn stukken

Image source - Pexels.com


Dit jaar is het de 150e verjaardag van de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan. Om dat te vieren kocht het Mondriaanhuis negen van zijn vroege werken aan voor hun vaste collectie. De schilderijen en tekeningen zijn uit de periode 1899-1908.

Het museum is gevestigd in het huis waar hij in 1872 werd geboren. Geboren als Pieter Cornelis Mondriaan, leerde hij als kind tekenen van zijn vader en oom. In 1892 begon hij te studeren aan de Rijksacademie in Amsterdam en zijn vroege werk bevatte voornamelijk landschappen, dorpsgezichten, bloemen en portretten. Een paar jaar later veranderde hij de spelling van zijn achternaam en verhuisde in 1911 naar Parijs, waar hij zijn focus verlegde naar abstract werk.

De negen nieuw verworven werken waren sinds 2010 in langdurig bruikleen van een erfgenaam van de in 1946 overleden kunstverzamelaar Dr. JFS Esser. Door het overlijden van zijn erfgenaam konden de schilderijen echter uit het zicht zijn verdwenen. Pas na uitgebreide communicatie met de erfgenamen konden de schilderijen en tekeningen permanent worden bewaard voor het publiek.

De negen werken zijn afkomstig uit Essers omvangrijke collectie Nederlandse kunst. Het omvat vijf olieverfschilderijen uit de periode 1903-1907 en een aquarel uit 1905. Er zijn twee tekeningen uit 1899, één met krijt en één in krijt, en een houtskooltekening uit 1908 op papier.

“Dat de aankoop van maar liefst negen werken gelukt is, is echt heel bijzonder. We zijn heel blij dat ze met alle steun die we hebben gekregen voor eens en altijd in het Mondriaanhuis kunnen blijven. Zo kan iedereen blijven genieten de unieke ontwikkeling van deze pionier van de abstracte kunst”, zegt Paul Baltus, de directeur van het museum, in een persbericht.

Esser was huisarts, plastisch chirurg, schaakkampioen, zakenman en kunstverzamelaar die meerdere schilders tot zijn patiënten telde, zoals Jan Sluijters en George Hendrik Breitner. Via hen leerde Esser uiteindelijk Mondriaan kennen. Zijn verzameling was ooit zo groot als 800 werken, waarvan 80 van Mondriaan. Wat overbleef na de dood van Esser werd verdeeld onder zijn erfgenamen.

De aankoopprijs werd niet bekendgemaakt. Het museum bedankt haar donateurs voor de hulp bij de aankopen, evenals de Vereniging Rembrandt, de gemeente Amersfoort, Sociaal Cultuurfonds De Amersfoortse en de Vrienden van het Mondriaanhuis voor het mogelijk maken van de aankoop.

De schilderijen en tekeningen zijn vanaf 15 februari open voor het publiek

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?