Moslims vieren eerste Eid al-Fitr na Covid-beperkingen in Nederland

Image source - Pexels.com


Nu de islamitische vastenmaand Ramadan ten einde loopt, mogen moslims in Nederland voor het eerst sinds 2019 Eid al-Fitr zonder Covid-beperkingen vieren. Sommige winkels melden dat ze nog meer traditionele Eid-traktaties verkopen dan vóór de coronaviruspandemie , aldus de NOS.

Eid al-Fitr, in Nederland en België ook wel het Suikerfeest genoemd, markeert het einde van de vastenmaand Ramadan voor moslims. Het is een feest vol lekkernijen, cadeaus en bezoekjes aan familie en vrienden.

“Vorig jaar hoorde je dat mensen stiekem vierden met grotere groepen, maar nu is de vrijheid terug”, zegt Samater Geddi, woordvoerder van onderzoeksbureau Labyrinth tegen de NOS. “Ik ben echt zo blij als een kind.”

Uit onderzoek van Labyrinth blijkt dat winkels in Nederland populairder dan ooit zijn om Eid-shoppers te bedienen. Dit geldt met name voor parfumerieën, zei Geddi. ‘Je ziet dat ze daar aparte hoekjes maken voor het Suikerfeest.’

Waarnemers van Eid besteden zo’n 15 tot 20 euro per persoon aan snoep in de Yakhlaf-supermarkt in Amsterdam-Oost, schat mede-eigenaar Bilal Yakhlaf. Bij bakkerij Al-Yassamin vertelde eigenaar Walid Essakili aan de NOS dat hij de hele dag aan het bakken is. “Wat de kersttijd is voor veel winkels, is het Suikerfeest voor ons”, zei hij.

Yakhlaf merkte op dat het geven van geschenken aan familie en vrienden ook “uitgebreider is dan vóór het coronavirus”, wat hem opviel toen hij geschenken in de winkel kocht. “Iedereen is blij dat het weer mag.”

Omdat het begin van Eid gebaseerd is op de waarneming van de nieuwe maansikkel, kan de exacte datum moeilijk te voorspellen zijn en van land tot land verschillen. De viering valt dit jaar echter op 2 mei in Nederland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?