Moslims beginnen de eerste ramadan na de lockdowns van het coronavirus

Image source - Pexels.com


Honderden miljoenen moslims over de hele wereld, waaronder honderdduizenden Nederlanders, beginnen zaterdag met de vastenmaand Ramadan. Dit is de eerste ramadan sinds de opheffing van de coronamaatregelen in het hele land.

Een maand lang mogen waarnemers van de ramadan van zonsopgang tot zonsondergang niet eten, drinken, seks hebben en roken, en wordt aangeraden zich meer op liefdadigheid te richten. Ramadan eindigt met Eid al-Fitr op 1 en 2 mei. Zieke mensen, zwangere vrouwen, jonge kinderen en reizigers hoeven niet te vasten. Het vasten begint elke dag met het ochtendgebed, of fajr rond 5 uur ‘s ochtends, net voordat de zon opkomt. Het vasten duurt tot het avondgebed, maghrib, ongeveer tussen 20.00 uur en 21.00 uur. Daarna volgt de iftar, de maaltijd die het vasten verbreekt.

Turkije heeft al ruim van tevoren bepaald dat de ramadan zaterdag zou beginnen. In Arabische landen is het afhankelijk van de maan. Wanneer de eerste maansikkel aan de hemel verschijnt, begint het vasten de volgende ochtend. Dit licht werd gezien op vrijdagavond, daarom is zaterdag de eerste dag van de ramadan. Als het maanlicht niet was waargenomen, zou de ramadan op zondag zijn begonnen.

De periode van de Ramadan verschuift omdat de islamitische kalender is gebaseerd op de fasen van de maan. Een paar jaar geleden viel de ramadan midden in de zomer en over een paar jaar valt de ramadan in de Nederlandse winter.

Tijdens de pandemie van het coronavirus konden moslims tijdens de ramadan nauwelijks samenkomen. “De emotionele kant van de ramadan was er en de vrijgevigheid ook”, zei voorzitter van het Contactorgaan van Moslims en de Overheid (GMO) Muhsin Köktas. “Maar nu kunnen we weer samenkomen, voor gemeenschappelijk gebed en tijdens iftar.”

Moskeeën in het hele land organiseren de komende weken gezamenlijke iftars, waar iedereen welkom is. Vluchtelingen die samen iftar willen eten, kunnen volgens Köktas ook terecht in een moskee in de buurt van hun woonplaats. Tijdens de vastenmaand delen moslims en islamitische organisaties ook voedselpakketten uit in wijken en via de moskee.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?