Miljoenen huishoudens lijden onder uitzonderlijke kosten van levensonderhoud

Image source - Pexels.com


Het dagelijks leven is bijna 10 procent duurder geworden dan een jaar geleden, meldt Het Parool. De laatste keer dat Nederland op zo’n grote schaal inflatie zag, was in april 1976.

Europa, Azië en de VS herstelden zich in relatief snelle tijd economisch van de pandemie van het coronavirus, alleen maar om te worden geconfronteerd met een energie- en grondstoftekort en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Nu voelen Nederlanders in alle economische lagen de gevolgen, waarbij de kosten voor energie, gas en boodschappen voor veel huishoudens een zware belasting vormen.

“Tegenwoordig krijg ik regelmatig paniekoproepen van mensen over het dure leven”, zegt budgetcoach Lisa Verdegaal tegen Het Parool. “Ze werken hard, maar zitten net boven de toegestane limiet. Dan loopt het jaarcontract van hun energiebedrijf af en horen ze dat hun energiekosten met 200 euro per maand stijgen.”

Gas en licht waren in maart 2,5 keer duurder dan een jaar eerder, meldt de krant. Euro95/E10 steeg naar 2,5 euro per liter voordat het kabinet begin april de accijnzen verlaagde.

De 61-jarige Anna Beek uit Veldhoven zegt echter tegen Het Parool dat ze de auto nog steeds vermijdt, “hoewel ik een groot autoliefhebber ben.” Daarnaast kijkt ze goed naar de verkoop in de supermarkt en plant ze minutieus maaltijden om geld te besparen.

Alleenstaande ouderen, studenten en flexwerkers wenden zich steeds meer tot het Rode Kruis en voedselbanken om aan voldoende voedsel te komen, aangezien ook de boodschappenreis duurder is geworden. Oekraïne is een belangrijke graanexporteur, waardoor nietjes als brood en bier ineens duurder worden. Marktonderzoeker GfK volgt de maandelijkse stijging van 55 basisproducten, zoals appels, melk, kaas en tandpasta en zag een prijsstijging van 11,3 procent sinds augustus vorig jaar.

Steeds meer kopers met een gemiddeld en hoog inkomen wenden zich tot budgetwinkels als Lidl, Aldi, Dirk en Nettorama. Marco Florijn, voorzitter van de Vereniging van Schuldhulpverleners NVVK, zegt dat mensen die op papier een “uitstekend salaris” verdienen nu ook schuldhulpverlening zoeken. “Ik wil niet overdramatiseren, maar ik zie een groot probleem.”

Florijn zei dat de NVVK eraan werkt om ervoor te zorgen dat deze mensen niet de volgende doelgroep worden. Zelfs vóór de inflatie bevonden 2,8 miljoen huishoudens zich in een precaire financiële positie, waarvan velen met risicovolle schulden. Maar nu is het leven over de hele linie moeilijker geworden.

“De prijsstijgingen zijn zo extreem dat de ‘alles hetzelfde, maar een ons minder’-strategie niet meer volstaat”, zegt Gabriella Bettonville van het Nibud tegen de krant. “Veel mensen moeten flink bezuinigen. Dat betekent geen seconde vakantie of helemaal geen vakantie, abonnementen weg en geen nieuw meubilair.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?